Magazin
BURNA KAMPANJA

Žestoki sukobi i preteške riječi
Objavljeno 23. studenog, 2013.

Vezani članci

PRVI USTAVOTVORNI REFERENDUM PODIJELIO HRVATSKU

Referendum o braku: Konzervativno "Za" ili liberalno "Protiv"

Umjesto kvalitetne rasprave, već pola godine, otkako traje priča o referendumu o braku, uglavnom se čuje teška verbalna paljba jednih po drugima. Donosimo kratak nekronološki pregled izjava koje su najviše uskovitlale strasti.

- Taj referendum nisu tople ljudske namjere. Brak nije ugrožen zbog istospolnih zajednica, nego zbog načina života, luđačke utrke za novcem i kapitala.

(Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH i SDP-a)

- Želimo spriječiti potencijalnu situaciju redefiniranja braka, na temelju čega bi homoseksualne osobe za 10, 20 ili 30 godina mogle posvajati djecu, i to samo zato što su te osobe odabrale homoseksualni stil življenja.

(Željka Markić, istaknuta predstavnica građanske inicijative "U ime obitelji")

- (...) Ne zaboravimo da je svatko od nas u nekom trenutku potencijalno pripadnik stanovite manjine, po rodu, spolu, političkoj opredijeljenosti ili tome slično. Treba izići na referendum i glasati protiv.

(Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a)

- To vam je kao - ako učenik ima peticu, a ostali drugačije ocjene, tom učeniku puno znači što ima peticu. No onda dođe profesor i svim drugim učenicima da petice, pa onda tom jednom učeniku ta njegova petica više ne znači toliko.

(Ladislav Ilčić, udruga GROZD, slikovito tumačeći zahtjev za ozakonjenje istospolnih brakova)

- Budite dosljedni do kraja i predložite da svi koji su u braku moraju donijeti medicinski certifikat da su muškarac odnosno žena. Tražite da svatko tko je u braku mora ići na pregled da mu se utvrdi spol, da ne bi bilo tu neke zabune, pa da ispadne da ste vi ili ja bili oženjeni možda istim spolom. Neka se utvrdi spol, da se vidi kakva je ta hormonska vaga i kako radi. Tko ima koliko hormona.

(Marin Jurjević, zastupnik SDP-a, u saborskom prepucavanju s HDZ-ovcima)

- Sigurno bih dijete stavila u dom i nikako ga ne bih dala na posvajanje istospolnim parovima (...) Odrastanje sa samohranim roditeljem također je neprirodno okruženje.

(Željka Markić, gostujući u emisiji "Veto" na Jabuka TV-u)

- Očito je da je motivacija inicijative politički obračun i da je tako nastao prljavi pokret “U ime obitelji”.

(Igor Kolman, zastupnik HNS-a, u saborskoj raspravi o referendumu) (M.F.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike