Regija
THE BEE INCUBATOR VRIJEDI 145.000 EURA

Besplatna edukacija za samozapošljavanje pčelara u Požeštini
Objavljeno 21. studenog, 2013.
Predavat će stručnjaci za pčelarstvo iz Knina

POŽEGA – Nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji Veleučilišta u Požegi, kninskog Veleučilišta “Marko Marulić” i požeške Pčelarske udruge Zlatna dolina krenulo se u realizaciju projekta The Bee Incubator ukupne vrijednosti 145 tisuća eura. Projekt je većim dijelom sufinanciran iz IPA programa EU za razvoj ljudskih potencijala, a ugovorno tijelo u realizaciji je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih osoba.

Prema riječima koordinatora projekta, dr.sc. Roberta Idlbeka, dekana Veleučilišta u Požegi, suradnja dvaju veleučilišta zamišljena je tako da profesori i stručnjaci za pčelarstvo iz Knina, prema izrađenom kurikulumu, provedu edukaciju za 20 požeških polaznika.

– Projekt je pokrenut radi samozapošljavanja odraslih osoba koje su dugotrajno nezaposlene i starije od 24 godine, a moraju imati završenu srednju školu. Željeli bismo da u radnoj grupi podjednako budu zastupljeni muškarci i žene, koji će tijekom programa proći edukaciju iz tehnologije pčelarstva i upravljanja poslovanjem vlastitog OPG-a. Tijekom stručne prakse polaznici će se osposobiti za pripremu pčelarske opreme, planiranje i uspostavu pčelinjaka te provedbu radnji za razvoj pčelinjih zajednica. Polaznici će naučiti i postupak ekstrakcije sortnog meda (vrcanje), umjetno razrojavanje, provođenje prevencije i kontrole bolesti, te pripremu pčelinjih zajednica za selidbu i zimovanje. Program edukacije predviđa ukupno 240 sati nastave, od čega se polovina vremena provodi u pčelinjaku. Završetkom tečaja polaznici će dobiti diplome o educiranosti za uzgoj pčela, a pet najboljih pčelara bit će nagrađeno i s 10 živih pčelinjih zajednica koje na tržištu vrijede oko 10 tisuća kuna – rekao je dekan požeškog Veleučilišta Robert Idlbek.

Edukacija će za sve polaznike, napominje Idlbel, biti besplatna.

Hrvoje KUSIK

Pet najboljih pčelara bit će nagrađeno i s

10

živih pčelinjih zajednica, koje na tržištu vrijede oko 10 tisuća kn

Predviđeno je 240 sati nastave, od čega polovina vremena u pčelinjacima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike