Regija
OD PERADARSTVA SE MOŽE ŽIVJETI

OPG-u Rečić iz Oprisavaca 2 milijuna
EU kuna za novu farmu peradi
Objavljeno 19. studenog, 2013.
Farma ima automatsko upravljanje, agregat te deponij za fermentaciju gnoja

SLAVONSKI BROD/OPRISAVCI - Obiteljskom gospodarstvu Rečić iz Oprisavaca u Brodsko-posavskoj županiji nedavno je isplaćeno 2,106.809,55 kuna nepovratne potpore za gradnju i opremanje nove peradarske farme. Riječ je o uspješnoj realizaciji još jednog IPARD projekta s ciljem modernizacije proizvodnog sustava, poboljšanja kvalitete proizvoda te dostizanja standarda EU-a. Cijela investicija vrijedna je četiri milijuna i 200 tisuća kuna bez PDV-a i dodatnih objekata poput trafostanice koja ne ulazi u potporu, a financirana je kreditom preko poslovne banke (PBZ) i HBOR-a. U suradnji sa županijskim CTR-om vođena je zahtjevna dokumentacija za IPARD, a nakon što je projekt uspješno prošao cijelu proceduru, nedavno je isplaćen povrat ulaganja u visini od 55 posto, pa je s više od dva milijuna kuna značajno smanjeno kreditno zaduženje Rečićevih.

Zadovoljstvo ne krije vlasnik farme, mladi poduzetnik Damir Rečić, čija se obitelj od 1974. godine bavi peradarstvom (kao kooperanti Veterinarske stanice), a protekla dva desetljeća vlasnici su privatnog obrta.

- Unatoč velikim ulaganjima, troškovima i riziku, vjerujemo da se uz puno rada od peradarstva može živjeti - kaže Damir, dok s još pet zaposlenih danonoćno radi na novoj farmi, koja zadovoljava sve kriterije EU-a.

Tu je, naime, podignut novi, suvremeni objekt za proizvodnju rasplodnih jaja, površine 1.200 četvornih metara i kapaciteta 5.600 nesilica, koje s pijetlovima premašuje 6.000 komada u ciklusu. Objekt je maksimalno automatiziran pa se hranidba i skupljanje jaja najvećim dijelom obavljaju strojno. Suvremena farma ima automatsko upravljanje, agregat te deponij za fermentaciju gnoja. Uz 65 hektara obradivih površina, od čega je oko 35 hektara vlastite zemlje te 30-ak državne, Rečići imaju i valionicu za proizvodnju jednodnevnih pilića te objekt za uzgoj pilića do dvadesetog tjedna.

Zaokružena proizvodnja im, unatoč teškim vremenima, omogućava ne samo opstanak nego i napredovanje. Premda će s novom investicijom obiteljsko gospodarstvo Rečić podići proizvodnju rasplodnih jaja na 800 tisuća godišnje, plasman je, kaže Damir, osiguran:

- Polovinu proizvodnje prodajemo po Slavoniji, a dio ide u vlastitu valionicu i prodaju valioničarima u Varaždinu, Virovitici, Osijeku.

Iako se tek neznatno osjeti pad cijena ovih proizvoda, uz najave uvoza iz Mađarske i Poljske, za šestero zaposlenih na farmi Rečić, u kojoj se u vremenima kada mnogi peradari propadaju i dalje ulaže, nema bojazni, a redovite i dobre plaće dokaz su da se od peradarstva može živjeti.

Marija RADOŠEVIĆ
30 projekata za EU

Županijski Centar za tehnološki razvoj (CTR) BPŽ jedan je od najuspješnijih u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova, a trenutačno je čak 30-ak projekata u raznim fazama.

- Njihova je vrijednost oko 130 milijuna kuna, od čega je povrat 65-70 milijuna kuna - kaže direktor CTR-a Dragan Jelić.

Jelić naglašava kako ni jedan zahtjev CTR-a nije odbijen, a najviše je sredstava povučeno za ulaganja u primarnu proizvodnju i preradu.

U automatiziranom objektu hranidba i skupljanje jaja obavljaju se NAJVEĆIM DIJELOM strojno

S novom investicijom OPG Rečić proizvodit će

800

tisuća rasplodnih jaja godišnje

5.600

nesilica kapacitet je farme

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike