Novosti
SDP PRIHVATIO HDZ-OVE AMANDMANE

Građani ipak na referendumu odlučuju o promjeni Ustava
Objavljeno 7. studenog, 2013.

Vezani članci

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Potpisi za referendum od 17. studenoga

ZAGREB - SDP je prihvatio HDZ-ove amandmane na odluku o raspisivanju referenduma o braku, pa će ona, kad je Sabor danas izglasuje, izgledati kako je to prošlog tjedna zatražio Ustavni sud. Dakle, izbrisat će se dijelovi odluke koju je ranije predložio Odbor za Ustav na temelju kojih se moglo tumačiti da će Sabor nakon održanog referenduma odlučivati hoće li se obaviti izmjena Ustava. U odluci, koju su jučer podržali svi članovi Odbora za Ustav, jasno će pisati da se samim referendumom, ako se tako izjasni većina, mijenja Ustav. Također će odluka biti dopunjena stavkom kojim se propisuje da će, ako referendum prođe, u članku 62 Ustava biti unesena odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca. Premda su zastupnici SDP-a i prije naglašavali da će poštovati "Upozorenje" Ustavnog suda i da nemaju namjeru ignorirati volju birača izraženu na referendumu, HDZ ih je tijekom saborske rasprave u srijedu optuživao da, zato što odbijaju promijeniti odluku, planiraju izigrati građane. Stoga su socijaldemokrati ipak usvojili HDZ-ove amandmane.

- Jedna politička opcija je u raspravi iznosila teze da SDP želi opstruirati referendumsku volju naroda, protivno odluci Ustavnog suda. Iako smo svi isticali da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, čak i ako se s njom ne slažemo, kako bi se otklonile bilo kakve sumnje, prihvaćamo amandmane HDZ-a - objasnio je predsjednik Odbora Peđa Grbin. Možda je na SDP utjecao i svojevrsni ultimatum Dragutina Lesara, koji je zaprijetio da neće podržati ustavne promjene u slučaju da Ustavni sud ukine prvu verziju odluke i na taj način onemogući referendum.

Vladimir Šeks bio je oduševljen razvojem događaja, višekratno je zahvaljivao SDP-u što su se složili s njihovim amandmanima.

- Duboko zahvaljujem što ste prihvatili naše prijedloge kako bi se otklonili bilo kakvi razlozi za destabilizaciju Hrvatske. Još jednom zahvaljujem, ali preoštra je ocjena da je HDZ tvrdio da će SDP izigrati referendumsku volju - rekao je Šeks. SDP-ovac Ivo Jelušić uputio ga je, kad već nije čuo u srijedu, da presluša snimku govora Željka Reinera uime Kluba zastupnika HDZ-a i njegove optužbe da će SDP pravnim smicalicama odbiti provesti rezultate referenduma. Ponovno se raspravljalo o mogućnosti da Sabor zatraži očitovanje Ustavnog suda o referendumskom pitanju. U tome je, međutim, ustrajao jedino HNS-ovac Goran Beus Richembergh.

- Grop mi je u želucu što moram sudjelovati u ovome, čime na kraju legitimiram jedan opasan posao. Poštovat ću ipak, naravno, svoju zastupničku prisegu, ali zašto se propušta prigoda da od Ustavnog suda tražimo ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja - pitao je Beus Richembergh. Na određeni mu je način odgovorio Nenad Stazić (SDP), ističući da je Ustavni sud i sam mogao već dosad proglasiti pitanje neustavnim.

- Samoinicijativno su se oglasili o proceduri, ali o pitanju nisu. Ustavni sud je time, na radost HDZ-a, krenuo putem ograničavanja prava jednoj manjini u društvu i otvorio vrata novim referendumima koji će prava ograničavati i drugim manjinama. Postoji gorčina i bojim se da ćemo živjeti u državi u kojoj ćemo se stidjeti i Ustavnog suda i vlasti - kazao je Stazić.D.Ciglenečki

Nenad Stazić

saborski zastupnik SDP-a

Postoji gorčina i bojim se da ćemo živjeti u državi u kojoj ćemo se stidjeti i Ustavnog suda i vlasti

Pupovac promijenio mišljenje

Milorad Pupovac još je jednom promijenio mišljenje o ovoj temi i jučer je bio protiv konzultiranja Ustavnog suda. Objasnio je da bi loše bilo kad bi Sabor ulazio u neke kompromise i dogovore s Ustavnim sudom. Vanjski član Odbora Branko Smerdel konstatirao je da je svojim "Upozorenjem" Ustavni sud zapravo implicitno rekao da je pitanje ustavno. Odbor je osnovao i radnu skupinu za ustavne promjene koju će voditi Grbin.

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine