Novosti
STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Potpisi za referendum od 17. studenoga
Objavljeno 5. studenog, 2013.

Vezani članci

GRADSKO VIJEĆE: VUKOVAR MJESTO POSEBNOG PIJETETA

O ćirilici u Vukovaru odlučit će Ustavni sud?

VUKOVAR – Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio je jučer kako će prikupljanje potpisa za referendum kojim se namjerava riješiti problem (ne)uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru početi 17. studenoga.

Akcija će trajati do 1. prosinca, a upućen je poziv hrvatskoj javnosti da se uključi. O referendumskim pitanjima nisu htjeli govoriti, no ranije je bilo rečeno kako će se pitanja odnositi, među ostalim, na proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta na državnoj razini, kao i promjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u smislu usklađivanja s europskim standardima, a po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto. Vlado Iljkić pojasnio je da se ne želi zadirati u prava manjina, već vratiti spomenuti cenzus koji je i standard u 19 od 28 zemalja EU. “Taj cenzus je bio i prije u hrvatskom zakonu i nije, niti bi bio diskriminirajući, a pomogao bi Vukovaru da premosti ovo razdoblje kada ga oni koji obnašaju vlast ne razumiju”, kazao je novinarima Iljkić, i dodao kako najave Vlade o promjeni “i otežavanju” uvjeta za referendum nisu demokratske i pokazuju da se Vlada RH boji mišljenja hrvatskog naroda i da “žele izbjeći savjete građana i postati im tutori”. Predsjednik Stožera Tomislav Josić još je jednom ponovio kako će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, biti negostoljubivi prema vlasti. Na koji način, Josić nije otkrio.

– Jasno će se vidjeti razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske. Mi ne želimo nerede u gradu, nećemo ih praviti, nikoga nećemo tući ni maltretirati, ali primijetit će se naša negostoljubivost – rekao je Josić.

– Rekli smo Vladi da očekujemo da tih ploča 18. studenoga ne bude. Čini se da ih oni neće skidati pa ćemo vidjeti što će biti – odgovorio je Josić na upit o dvojezičnim pločama koje stoje na državnim institucijama. S.Butigan

Tomislav Josić

Predsjednik Stožera

Ne želimo nerede, nikoga nećemo tući ni maltretirati, ali primijetit će se naša negostoljubivost

Možda ste propustili...