Novosti
EKONOMSKI STRUČNJACI

Požega: Osijek ne mora strahovati od bankrota
Objavljeno 8. studenog, 2013.

Vezani članci

PRIJETI VIŠEMILIJUNSKA ODŠTETA

Pet slavonskih gradova izgubilo spor o odlagalištu vrijedan 80 milijuna kuna

HSP UPOZORAVA NA KRIVCE U SLUČAJU ZOIS

Osječani imaju pravo tražiti izvanredne izbore

Prijeti li Gradu Osijeku bankrot? Nije tajna, pokazao je i nedavni rebalans proračuna, da u gradskoj blagajni nema previše novca, šuška se da nagodinu slijede nova rezanja, dodatne brige raspiruje kastrofalno stanje u državnoj blagajni, a sada je stigla i presuda u “aferi ZOIS”, prema kojoj bi Grad morao platiti 35 milijuna kuna odštete (43 posto ukupnog iznosa). Takvu je mogućnost, riječima da će „moći zatvoriti butigu“, najavio gradonačelnik Ivan Vrkić.

Željko Požega, izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da bi potencijalna pravomoćna presuda na teret Grada značila drastično rezanje investicija, čak i višegodišnji pad gospodarskih aktivnosti te standarda građana, ali dodaje da se ne može reći da će Osijek bankrotirati jer, objašnjava, Grad ima stalne prihode.

- Osim toga, iako je odštetni zahtjev prilično visok, ovdje se ne radi o iznosu koji se u dužem razdoblju ili preko kreditnih aranžmana ne bi mogao naplatiti. Dakle, nema nikakvog “zatvaranja butige” i stvaranja atmosfere bezizlazne situacije koja će dovesti do toga da ljudi počnu paničariti, nego treba pripremati dramatične rezove koji će osigurati plaćanje odštetnog zahtjeva - sugerira prof.dr.sc. Požega. S njim se umnogome slaže prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac, predsjednik gradskog Odbora za razvoj, investicije i zapošljavanje, koji upozorava da je bankrot ipak teorijski moguć te za primjer navodi nedavni bankrot rumunjskog grada Aninoase. No, dodaje, on je jedini takav u Europi. „Sadašnja je financijska situacija u gradu rezultat toga što su ga u prethodne 23 godine vlasti potpuno 'osušile'. Ako se odšteta potvrdi, plašim se da oporavak neće ići bez pomoći države, bar u obliku jamstava, jer se Osijek ne može zadužiti ni podignuti kredit u iznosu većem od 20 posto godišnjeg proračuna. Također, sve investicije bi stale, a plaće gradskih službenika bile vrlo upitne“, procjenjuje Bosanac.T.Levak

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

Najčitanije iz rubrike