Novosti
PRIJETI VIŠEMILIJUNSKA ODŠTETA

Pet slavonskih gradova izgubilo spor o odlagalištu vrijedan 80 milijuna kuna
Objavljeno 6. studenog, 2013.
Za odvjetničke usluge u izgubljenom sporu dosad su gradovi platili 12 milijuna kuna

Vezani članci

SPOR S AUSTRIJSKIM TVRTKAMA VRIJEDAN 80-AK MILIJUNA KUNA

Raskid ugovora o zbrinjavanju otpada dolazi na naplatu

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je pravorijek Međunarodne arbitražne komisije u slučaju tužbe austrijskih tvrtki Strabag i Saubermacher protiv pet slavonskih gradova - Osijeka, Belog Manastira, Vinkovaca, Vukovara i Županje.

Praktično to znači da su gradovi izgubili pravni spor s austrijskim tvrtkama te su im dužni isplatiti približno 80 milijuna kuna odštete za posao oko regionalnog odlagališta otpada kod Antunovca, a koje nikada nije sagrađeno.

- Ovo mi je najtužniji dan od kako sam izabran za gradonačelnika, kazao je jučer gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

Pravna i politička bitka

Čitav postupak pokrenut je 2001. godine kada su gradovi osnovali ZOIS (Javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije). Dvije godine kasnije ZOIS je izabrao ponudu Strabaga i Saubermachera, a 2006. s njihovom zajedničkom tvrtkom ZIPOS potpisao ugovor o gradnji regionalnog odlagališta otpada. ZIPOS je trebao u roku od devet mjeseci ishoditi građevinsku dozvolu za gradnju odlagališta, a kako to nije učinio, ZOIS je raskinuo taj ugovor. Austrijske tvrtke podnijele su tužbu protiv ZOIS-a Međunarodnom arbitražnom sudu zbog pretrpljene štete zatraživši odštetu od 5,7 milijuna eura i tri milijuna kuna. Trgovački sud sada je priznao pravorijek Arbitražne komisije.

Vrkić je istaknuo kako će Grad poduzeti sve pravne radnje kako bi osporio takvo rješenje, jer još postoji mogućnost žalbe na presudu. Kazao je kako ne želi sudjelovati u postupku u kojemu će građani, odnosno porezni obveznici, plaćati za radnje “međunarodnog kriminala”.

- Dok se mi bavimo kokošarima i kojekakvim glupostima, međunarodni kriminalci vrlo svjesno, uspješno i odgovorno zadnjih deset godina smišljaju kako će ukrasti novac od naših građana, naglasio je Vrkić.

Pored pravne bitke kazao je kako će nastojati voditi i političku borbu, pozvavši Vladu da se uključi u rješenje problema pa i pregovorima sa Strabagom. Vrkić je podsjetio da je u ovom slučaju podneseno više kaznenih prijava te je pozvao nadležna državna tijela da utvrde tko je krivac i zaštite građane od osoba koje su smišljeno učinili sve da dođu do ovog novca.

- Ako sve zajedno ne bude riješeno u korist naših građana, bit ću na čelu prosvjeda s građanima, u kojemu ćemo dignuti glas do neba. Nećemo dopustiti nekome da nas drži malim kolonijalnim središtem u kojemu mogu raditi što hoće, zaključio je Vrkić. Iznio je i podatak da je podnio kaznenu prijavu protiv određenih osoba, ne rekavši kojih, zbog toga što je do sada za odvjetničke usluge plaćeno približno 12 milijuna u sporu koji su gradovi izgubili.

Strah u Belom Manastiru

Ostvarilo se ono čega se pribojavao i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Zbog izgubljenog spora sa Strabagom i Saubermacherom iz belomanastirske bi blagajne trebalo biti isplaćeno nešto manje od sedam posto ukupnog duga (takav je i udio Belog Manastira u ZOIS-u), što je u lipnju iznosilo 5,6 milijuna kuna. Doboš naglašava kako bi za ionako tanak proračun, koji nakon trećeg ovogodišnjeg rebalansa iznosi 35 milijuna kuna, to značilo katastrofu. Ni nakon negativne odluke Arbitražnog suda, Doboš nije bio zagovornik pisanja žalbi.

- Do sada smo na žalbene postupke, odvjetnike, takse i ostalo vezano uz spor potrošili tristotinjak tisuća eura. Budući da smo tijekom posljednjeg žalbenog postupka odbijeni po sve četiri točke žalbe, pitanje je bi li nova žalba nešto promijenila - kaže. O izgubljenom sporu sigurno će raspravljati sa suradnicima i kolegama gradonačelnicima. Podsjetimo, skeptici su prije nekoliko godina tvrdili kako slavonsko-baranjski gradovi nemaju šanse u sudskom sporu s moćnom austrijskom tvrtkom te zagovarali traženje pomoći od države. Dio gradonačelnika, u slučaju negativnog ishoda spora, čak je najavljivao i tužbu protiv Grada Osijeka, budući da je ugovor s austrijskim konzorcijem raskinuo tadašnji osječki gradonačelnik Anto Đapić, ali i protiv još nekih sudionika cijelog procesa.

Igor MIKULIĆ/Ivica GETTO

DAVOR MILIČEVIĆ

gradonačelnik Županje

Nastavljamo pravnu bitku

Gradonačelnik Županje, koja u pravima i obvezama ZOIS-a participira s desetak posto, Davor Miličević ističe kako je od početka upozoravao da je riječ o vrlo osjetljivoj stvari gdje može nastati velika šteta za osnivače. Najavljuje da će se Grad Županja žaliti na odluku suda i nastaviti pravnu bitku. "Zakonski nikako ne možemo izići iz te priče, no ja sam još uvijek optimist i vjerujem da još nisu iskorišteni svi pravni lijekovi“, rekao je Miličević. Spomenuo je i mogućnost da bi u slučaju konačnog gubitka spora tražili naknadu štete od onih koji su Županju uvukli u cijelu priču i pretvorili je u svoje taoce.(M.L.O.)

VINKOVCI ČEKAJU SLUŽBENU POTVRDU

Komentar vinkovačke gradske uprave jučer nije bilo moguće dobiti, jer kako nam je pojasnila Sanja Čuljak u ime pravne službe u Gradu Vinkovcima, još nisu zaprimili otpravak presude pa je preuranjeno bilo što komentirati. “U svakom slučaju, ako je presuda nepovoljna za Grad, nastavit ćemo pravnu bitku”, naglasila je Čuljak. Komentar vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe nismo uspjeli dobiti, jer se zbog saborske sjednice nije javljao na mobitel.(R.M.)

SPORNO

ODLAGALIŠTE NIJE NIKAD SAGRAĐENO

ZOIS ĆE SE ŽALITI

Ravnatelj ZOIS-a Milan Kamenko kazao nam je kako će ta ustanova pokrenuti žalbeni postupak pred Visokim trgovačkim sudom u Zagrebu u ovom slučaju. “Brojni su primjeri u kojima je Visoki trgovački sud poništio presudu Trgovačkog suda. Žalbene razloge nastojat ćemo i dalje isticati i iskreno se nadam da će konačno rješenje biti drukčije od ovoga koje smo dobili”, kazao nam je Kamenko.

Najčitanije iz rubrike