Regija
22. OBLJETNICA OSNUTKA 131. BRIGADE HV-A

U “Sinovima ravnice” 8.000 ratnika
Objavljeno 27. listopada, 2013.

ŽUPANJA - Nitko nije mogao ni sanjati da će pripadnici Hrvatske vojske i policije, koji su branili i obranili domovinu, nakon rata postati građani drugog reda. Teške su to riječi, ali, na žalost, istinite. Jer, sjete nas se samo kad se polažu vijenci za državne blagdane - rekao je pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade Hrvatske vojske Županja, na, kako je dodao, skromnom obilježavanju 22. obljetnice osnutka te brigade.

A kroz županjske "Sinove ravnice", osnovane 25. listopada 1991., prošlo je gotovo osam tisuća ratnika.

- Bilo je to tada 50 posto vojno sposobnog stanovništva. Ona druga polovina ostala je u tvornicama - podsjetio je Krezić na slavne dane brigade, čijih je 58 pripadnika poginulo, a 172 su ranjena. “Sinovi ravnice” držali su 44 kilometra bojišnice na crti prema Srbiji, dodao je pukovnik Krezić, ustvrdivši: “Tvornice su u međuvremenu privatizirane, a mnogi ratnici završili su na birou ili su, u najboljem slučaju, otišli u prisilnu mirovinu. Znali smo se u ratu obraniti od neprijatelja, ali, izgleda, nismo znali sačuvati ono što smo stvorili”.

U prigodi 22. obljetnice ustroja 131. brigade HV-a Županja brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. U ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga učinio je to izaslanik, pukovnik Mile Valentić, a vijenac su položili i vukovarsko-srijemski dožupan Zdravko Kelić, kao i županjski gradonačelnik Davor Miličević i njegov zamjenik Kruno Šarić te roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruge SJP “Delta”.

Službu riječi ispred spomen-obilježja vodio je vlč. Marko Peulić, župnik Župe sv. Nikole Tavelića i dekan županjskog dekanata. Z.Knežević

58

“sinova ravnice” je poginulo

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA OSNOVANA JE 1898.

Za prvosvibanjsku budnicu nije im teško ustati u 4 sata

GLAZBENA ŠKOLA U ORAHOVICI - 15 GODINA

Najmlađi talenti započeli proslavu

USPJEH ‘’DORE’’ NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Našičke mažoretkinje idu na Europsko prvenstvo

Najčitanije iz rubrike