Regija
DRŽAVA VALPOVČANINU ODUZELA 800 KG KRUMPIRA

Piškorjanac: Više od napornog rada
guši nas šuma nameta i nepravda
Objavljeno 26. listopada, 2013.
Valpovčaninu je kap koja je prelila čašu bila zapljena njegove robe

VALPOVO – Gotovo 40 godina bavim se poljoprivredom, a od čega posljednjih desetak godina intenzivno i povrtlarstvom, no ono što nam se događa u našoj državi u posljednje vrijeme, prijeti uništiti i posljednje znakove života domaće proizvodnje - ogorčeno je svoju priču počeo 52-godišnji Valpovčanin Stjepan Piškorjanac, želeći ukazati na sve teži položaj hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, za koje kaže da će ih više od teškog rada na zemlji ugušiti šuma propisa, nameta i nepravde s kojom se svakodnevno susreću, ali i koji se neprestano mijenjaju na štetu proizvođača.

Ovaj umirovljenik i vlasnik obiteljskog OPG-a, koji se na devet hektara zemlje bavi uzgojem pšenice, krumpira, luka, graha, kupusa, graška i krastavaca, prošloga je mjeseca bio jedan od prodavača na osječkoj Veletržnici na kojoj se u nedjelju, 15. rujna dogodila racija Carinske inspekcije prilikom koje je Piškorjancu oduzeto 800 kilograma krumpira. Naknadno je dobio i prekršajni nalog, prema kojem je bio dužan platiti i kaznu u visini 1.600 kuna. Svoje kazne je izmirio, no gorak okus zbog događaja koji ga je duboko povrijedio ostao je do danas.

- Taj nedjeljni izlet u Osijek stajao me je dakle više od 4.000 kuna samo zato što sam prodavao na lokaciji ispred Veletržnice gdje to nije dozvoljeno i gdje se prodaja ne naplaćuje. Priznajem da sam bio u prekršaju glede toga, no ono s čime se ni danas ne mogu pomiriti jest činjenica da sam za svu robu koju sam dovezao za prodaju imao urednu potrebnu dokumentaciju, što se uopće nije uvažilo. I unatoč tome, roba mi je oduzeta, mnogi mediji nazvali su to zapljenom kao da sam kriminalac koji je bio zatečen u švercu i preprodaji i prošao sam isto kao i takvi prodavači: ništa od oduzetoga nije mi do danas vraćeno samo zato što sam prodavao na lokaciji izvan Veletržnice. Pa zar nije bilo najavljivalo i isticano da će se kažnjavati i plijeniti samo roba onih prodavača koji za nju ne budu imali potrebnu dokumentaciju? Zar je jedino postalo bitno da se ljude kazni i da se uzme novac na bilo čemu, ne vodeći pritom računa o tome da će teret prazne državne blagajne podnijeti i oni koji se godinama trude poštovati sve zakone i propise i da će zbog toga mnogi dići ruke od domaće proizvodnje, što se u zadnje vrijeme sve češće i događa? - upozorava s neskrivenim ogorčenjem Piškorjanac. On je ovom kaznom ostao bez toliko potrebnog i planiranog željenog stroja za vađenje krumpira, koji bi njemu i njegovoj obitelji toliko olakšao težak i mukotrpan rad na njihovoj njivi.

Lidija ANIČIĆ

Svoje kazne je izmirio, no gorak okus zbog događaja koji ga je duboko povrijedio ostao je do danas

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike