Regija
STUDENTI BESPLATNO MJERILI TLAK

Svaki treći Baranjac ima (pre)visok srčani tlak
Objavljeno 22. listopada, 2013.
Najveći problem je što preferiraju nešto masniju i kaloričniju ishranu

BELI MANASTIR - Svaki treći Baranjac ima (pre)visok krvni tlak. Ovaj neslužbeni podatak rezultat je volonterske akcije Zdrava jesen u Baranji, koju su na središnjem gradskom trgu, u sklopu programa Volontirajmo za zajednicu, organizirali Mirovna grupa Oaza, Udruga osoba s alergijama i problemima disanja Alerga i Grad Beli Manastir. Građanima su, naime, besplatno mjerili tlak i razinu šećera u krvi studenti pete godine osječkog Medicinskog fakulteta. U akciji su sudjelovale i tri belomanastirske liječnice, Ksenija i Mirjana Marjanović te Miroslava Kralj, koje su bile zadužene za savjete o rizicima kojima se izlažu s obzirom na srčane bolesti i dijabetes.

- Od 207 građana koji su se odazvali akciji, razinu šećera u krvi izmjerile su 203 osobe, a krvni i srčani tlak 206 osoba. Kod 11 osoba (ili 5,42 posto) izmjerena je visoka razina šećera u krvi (iznad 11,1), dok je kod čak 64 osobe (ili 31,07 posto) izmjeren krvni tlak viši od 140, a kod njih 34 (ili 16,50 posto) srčani tlak viši od 90 - ističu organizatori, naglašavajući kako se iz rezultata može iščitiati i način ishrane u ovim krajevima. Ovaj poprilično zabrinjavajući rezultat, na žalost, nije nikakva novina. Već smo pisali o akcijama dobrovoljnog darivanja krvi koje organizira belomanastirsko GD Crvenog križa u suradnji sa osječkim KBC-om. Kako saznajemo, samo tijekom prve polovice ove godine zbog problema sa tlakom ili sličnima, kojima je jedan od glavnih uzroka prehrana, krv nije moglo dati više od 30 osoba, iako su se akciji odazvali.

- Najveći problem baranjskih dobrovoljnih davatelja je u tome što preferiraju nešto masniju i kaloričniju ishranu - kažu u GD Crvenog križa, te nastavljaju kako povišen tlak bilježe i kod mlađih i kod starijih davatelja, premda su u većini ovi drugospomenuti. Stoga im liječnici, uz rjeđe davanje krvi, savjetuju discipliniranu prehranu, što vrijedi i za one mlađe.

Zanimljivo je da se mnogi Belomanstirci i Baranjci nerado odlučuju za preventivno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, što može dovesti do poprilično velikih problema. Stoga je voditeljica programa Volontirajmo za zajednicu Vesna Nedić, ugodno iznanađena relativno velikom odzivu na akciju Zdrava jesen u Baranji.

Ivica GETTO
ZA NAGRADU - JABUKA

Usporedo sa akcijom mjerenja tlaka i razine šećera u krvi, volonteri su slučajnim prolaznicima graskim trgom dijelili letke o prevenciji šećerne bolesti i bolesti koje uzrokuje povišeni krvi tlak, dok su oni koji su se odazvali akciji zaradili - jabuku. Inače, program Volontirajmo za zajednicu, financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike