Novosti
OPTUŽNICA PROTIV BORE IVANOVIĆA

Napokon stiže kazna krivcu za zločine u Tordincima i Ćelijama?
Objavljeno 17. listopada, 2013.

Vezani članci

NOVA KAZNENA PRIJAVA ZA ZLOČINE U SLAVONIJI:

Bora Konj odgovoran i za Antunovac, Ernestinovo, Laslovo i Orlovnjak

OSIJEK - Jedna od najapsurdnijih činjenica proisteklih iz Domovinskog rata je da Hrvatska do danas nije podignula optužnice protiv niza zapovjednika neprijateljskih postrojbi izravno odgovornih za počinjenje nekih od najtežih zločina, posebice u Slavoniji i Baranji, kao i za sustavno granatiranje naselja i civila. Optužnica koja je ovih dana konačno podignuta protiv Bore Ivanovića, poznatijeg kao Bora Konj, u tom je smislu dobrodošla, iako je Hrvatskoj za taj čin trebalo više od 20 godina.

- Kako se u narodu kaže, pravda je spora, a valjda je i dostižna. Kao branitelju drago mi je što se to dogodilo, a bilo bi bolje da je to učinjeno i davno prije. No, ako je i sada podignuta, dobro je, jer svaki čovjek treba odgovarati za ono što je učinio. Nama Slavoncima nanio je puno zla. Mnogo mrtvih i sve porušeno, tako da hvala dragom Bogu što je optužnica podignuta - komentira Zdenko Pongrac, nekadašnji zapovjednik obrane Laslova, no dodaje: “Ja sam u svemu tome bio od 1990. godine i mislim da mogu reći da sam istinski branitelj. Bio bih puno sretniji čovjek da je ta priča davno završena, da se naša djeca mogu okrenuti budućnosti, a ne da se stalno vraćamo ratu. Rat je neizbježan, bio je obramben, jer smo mi branili svoje. No kao branitelj smatrao sam da će ova država biti puno naprednija”, kaže Pongrac, koji je bio zapovjednik obrane Laslova od 14. srpnja do 21. listopada 1991.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Boru Ivanovića tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od 7. srpnja do prosinca 1991., na području Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače. Kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA te zapovjednik pripadnika teritorijalnih obrana iz tih mjesta i dobrovoljaca s područja Srbije, zapovijedao je da, “protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, napadnu i okupiraju mjesta koja nisu bila pod vojnom vlasti agresorske vojske, uz prethodne neselektivne topničke i minobacačke napade na ta mjesta.” Tereti ga se i da je bio svjestan opasnosti da osobe koje su mu podređene mogu počiniti zločine, ali nije učinio ništa da ih spriječi. U osvajanju i okupaciji Tordinaca ubijena su 22 civila. Iz istog je mjesta iz svojih obiteljskih kuća odvedeno 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti te psihički i fizički zlostavljano, a potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji. Također, Ivanović je zapovjedio 7. srpnja 1991. opći neselektivni topnički i minobacački napad na selo Ćelije. Nakon što su mještani napustili selo, pripadnici teritorijalne obrane iz susjednih srpskih sela opljačkali su njihovu imovinu te palili i rušili njihove kuće, a nakon toga su se postrojbe JNA i TO koristile kućama i gospodarskim zgradama u selu kao ciljevima za uvježbavanje svojih artiljerijsko-raketnih postrojbi. Ćelije su tako sravnjene sa zemljom.

Ivanovića se tereti, kako stoji u optužnici, i da je, od 4. rujna do prosinca 1991., u okupiranom Laslovu, Orlovnjaku, Ernestinovu i Antunovcu propustio spriječiti zatvaranje, zlostavljanje i ubijanje civila te zarobljenih hrvatskih vojnika. Tako su pripadnici njemu podređenih postrojbi ubili 21 civila, a još petero zlostavljali i mučili.I.Bošnjak

ZAROBLJENE PREDALI ARKANU

Zarobljene pripadnike hrvatske vojske J. A. (1948.), S. E. (1960.), V. K. (1957.) i S. K. (1958.) predali su dobrovoljačkoj postrojbi Željka Ražnjatovića Arkana, iako su znali da će ih ona usmrtiti, što se i dogodilo, a zatim su njihova tijela bacili u masovnu grobnicu u Ćelijama. Neposredno prije mirne reintegracije Ivanović je osobno došao u Ernestinovo te naredio da se tijela ubijenih iskopaju i prevezu na drugu, za sada nepoznatu, lokaciju, te su zarobili i potom iz vatrenog oružja usmrtili tri pripadnika hrvatske vojske, i to M. G. (1963.) te još dvojicu za sada nepoznatog identiteta, stoji u optužnici.