TvObzor
SNIMA SE RATNI FILM REDATELJA KRISTIJANA MILIĆA

"Broj 55" - Prvi u nizu filmova o najvažnijim bitkama Domovinskog rata
Objavljeno 4. listopada, 2013.
l Ovo će biti prvi pravi ratni film, s mnogo akcijskih scena, pirotehnikom, brojnim eksterijerima i scenografijom vjerno prilagođenom autentičnim scenama rata

U organizaciji produkcijske kuće Telefilm, za Hrvatsku radioteleviziju ovih je dana u Zagrebu počelo snimanje filma “Broj 55”, prvog hrvatskog ratnog filma o Domovinskom ratu inspiriranog istinitim događajima. Namjera je HRT-a snimiti filmove o najvažnijim bitkama Domovinskog rata. Do sada je otkupljeno šest scenarija, a ovo je prvi u nizu.

“Broj 55” je priča o grupi hrvatskih branitelja, pripadnika “A” satnije ZNG-a, koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom kreću u izviđanje u okolici Pakraca. Ulaze u selo Kusonje, koje se na prvi pogled doima prazno, no nakon ulaska dublje u selo branitelji upadaju u zasjedu pobunjenih Srba. Oklopni transporter je pogođen i hrvatski vojnici pod neprijateljskom paljbom sklanjaju se u najbližu kuću, koja nosi broj 55, nakon čega slijede žestoke borbe s neprijateljskim snagama.

“Broj 55“ prvi je pravi ratni film, s mnogo akcijskih scena, pirotehnikom, brojnim eksterijerima i scenografijom vjerno prilagođenom autentičnim scenama rata, čije su snimanje također pomogli MORH i MUP.

- Snimanje filma “Broj 55” trajat će otprilike dva mjeseca, nakon čega slijedi postprodukcija, dakle - montaža, montaža zvuka, obrada slike, a bit će i post specijalnih vizualnih efekata, koji će pridonijeti njegovoj dinamici - kaže Kristijan Milić, dodajući kako bi film u cijelosti trebao biti dovršen do ljeta iduće godine.

Film će trajati 85 minuta, a kako bi djelovao što atraktivnije, velika pozornost posvećena je scenografiji.

- Scenografija je - senzacionalna, transporter koji se koristi u filmu bit će izrađen prema snimkama originalnog vozila u kojem su momci stradali. Ovo ćemo vozilo uništiti na snimanju, a moramo paziti čime sve pucamo jer su lokacije blizu naseljenih mjesta - rekao je Stanko Babić, izvršni producent filma.

Za potrebe filma otkupljena je i kuća u kojoj se radnja događa, a koja će također biti uništena u scenama borbe.

Specijalne efekte potpisuje Branko Repalust, koji je naglasio da ćemo u filmu vidjeti gotovo sve pješačko naoružanje koje se koristilo u vrijeme Domovinskog rata.

- Ovo je akcijski ratni film, ima tragičnu tematiku, ali vjerujem da će, bez obzira na sve to, biti zanimljiv gledateljima - rekao je Ivan Pavličić, koji potpisuje scenarij.

Film će biti spreman za prikazivanje na ljeto iduće godine, a vlasnik svih prava je Hrvatska televizija, koja i ovim projektom pokazuje da daje značajan doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Piše: Dražen BAĐUN
Filmska ekipa

GORAN BOGDAN... TOMO

MARKO CINDRIĆ... CRNI

ALAN KATIĆ... MIRO

DARKO MILAS... ĐERO

JAN KEREKEŠ... KRUNO

SLAVEN KNEZOVIĆ... ZVONKO

ASIM UGLJEN... VINKO

MARKO JELIĆ... RANJENI SPECIJALAC

SAMIR VUJČIĆ... ZAPOVJEDNIK

Urednik filma: Branko Schmidt. Redatelj: Kristijan Milić. Scenograf: Damir Gabelica. Scenarist : Ivan Pavličić. Izvršni producent: Stanko Babić. Produkcija: Telefilm, za HRT

Kristijan Milić
Tragična priča o dvadeset vojnika

- Ideja za ovu priču krenula je s Hrvatske radiotelevizije. Istražujući Domovinski rat, otkrili smo manje poznatu priču o Kusonjama, koja je bila podloga za film. Ovo je tragična priča o dvadeseti vojnika koji kreću u naizgled benignu izviđačku akciju i na kraju pogibaju - rekao je redatelj filma Kristijan Milić.

Dodaje da je “Broj 55”, prije svega, ratni film, brz, žestok, s puno specijalnih efekata, koji će se, osim u Zagrebu, snimati i na lokacijama u okolici.

Marko Cindrić
Dat ću sve od sebe da film uspije

- Čovjek kojega glumim u filmu ima nadimak Crni. Puno ime ne bih mu želio govoriti, no istaknuo bih da mi je velika čast biti dio ovog projekta, raditi svoj posao, stajati iza toga. Želim dati apsolutno sve od sebe kako bi ovaj film uspio - kaže Marko Cindrić.

PRVOG DANA NA PROSTORU STARE VOJNE BOLNICE U ZAGREBU...

Prvog dana snimanja, na prostoru stare Vojne bolnice, u Vlaškoj ulici u Zagrebu, na setu su bili glumci Marko Cindrić, koji glumi Crnog, Alan Katić, koji igra Miru, te Samir Vujčić, koji glumi zapovjednika. Glumci su bili u vojnim odorama ZNG-a, s oružjem u rukama pokraj transportera koji se koristi u filmu, a nedaleko od njih bilo je i spaljeno vozilo kao dio scenografije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike