Regija
BROD PLIN SPREMAN ZA SEZONU GRIJANJA - GRAĐANI TRAŽE ODGODU

Brodskim poduzetnicima plin 17 posto jeftiniji nego lani
Objavljeno 2. listopada, 2013.

Vezani članci

NASTAVLJA SE “TOPLINSKI RAT” U VIROVITICI

Grijanje će poskupjeti oko 55, a ne 95 posto?

SLAVONSKI BROD- Značajno spuštanje temerature potaknulo je ovlaštene predstavnike stanara da u sezonu grijanja - koja u pravilu počinje 15. listopada - krenu ranije. U desetak od ukupno 147 zajedničkih mjerila koje Brod plin opskrbljuje toplinskom energijom grijanje je već pušteno.

- Bilo je i pedesetak poziva da se grijanje još ne pušta - kaže Dalibor Bukvić, jedan od direktora tog trgovačkog društva. Dobra vijest stiže za poduzetnike - cijena plina za pravne osobe na brodskom području niža je za 17 posto nego lani. Tome je, kaže drugi direktor Brod plina, Pero Vidaković, pridonijela i dobra poslovna politika, od prošle godine kompletan prelazak na plin, ukidanja starih kotlovnica i ulaganje u nove kotlove.

- Postigli smo uštede, i kvalitetnije ugovore s dobavljačem pa otud i povoljnija cijena za pravne osobe - kaže Vidaković.

No cijena za kućanstva i privatne osobe ostaje ista - Vlada je kao regulator do 30. ožujka propisala cijenu za područje cijele države. Ona, doduše, može biti različita, ovisno o penalima koje će plaćati oni vlasnici stanova koji nisu ugradili razdjelnike. Korekcijski faktor je, pojašnjava Bukvić, različit, ovisno o uštedama na određenom mjernom mjestu u protekloj sezoni, a može iznositi i do 50 posto.

Što se tiče dugovanja kupaca plina iz prošlog razdoblja, u Brod plinu su zadovoljni podmirivanjem obveza, no kada je riječ o kupcima toplinske energije (stanari u zgradama), stanje je bitno drugačije.

- Potraživanja iznose oko 6 milijuna kuna, od čega je polovina već utužena - kaže Vidaković.

Na snagu je stupio i novi Zakon o tržištu toplinske energije prema kojem će predstavnici suvlasnika imenovati kupca, koji će u budućnosti s opskrbljivačem potpisivati ugovore.M.Radošević

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike