Regija
VELIKI USPJEH ĐAKOVAČKIH UČENICA

Sestre osvojile Karlovac - Majine
Ruke treće, Ivi nagrada za Super psa
Objavljeno 1. listopada, 2013.
Na natječaj se prijavilo čak 685 učenika iz cijele Hrvatske

ĐAKOVO – Puno mašte, bojice u rukama, znanje upijeno iz brižnih roditeljskih savjeta i kroz riječi njihovih učiteljica, te neosporni talent – sve je to pridonijelo da dvije sestre, Iva i Maja Mijakić, učenice nižih razreda OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo, postignu izniman uspjeh na ovogodišnjem državnom natječaju za djecu u pisanju i ilustriranju vlastite priče “Moja prva knjiga”. Maja je učenica četvrtog, a njezina sestra Iva drugog razreda. Dok je Maju usmjeravala i vodila njezina učiteljica Zorica Bagarić-Šušak, uz Ivu je bila Valentina Jakšić. Natječaj inače raspisuje Centar za neohumanističke studije, a završna svečanost s dodjelom nagrada održava se krajem rujna u Karlovcu. Od ukupno 685 sudionika natječaja, Maja je zauzela treće mjesto sa svojom knjigom “Ruke”, dok je Iva s pričom o Super psu zaslužila posebnu nagradu!

- Riječ je o državnom natječaju koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Natječaj se odnosi na pisanje i ilustriranje vlastite knjige, a najbolje radove biraju poznati hrvatski književnici Sanja Pilić i Tito Bilopavlović. Ovo je bio deveti natječaj po redu, Maja je i na osmom osvojila treće mjesto, a sada je taj uspjeh ponovila. U okviru tog projekta održavaju se radionice diljem Hrvatske, bude ih između 40 i 50, te biraju škole u kojima još nisu bili. Prije dvije godine su bili i kod nas, imali su radionicu na kojoj smo odabrali djecu koja imaju literarne i likovne sklonosti. Tada su pojašnjene propozicije. Tako smo krenuli u cijelu priču - pojašnjava Zorica Bagarić-Šušak.

Obje učiteljice naglašavaju kako su u natječaju sudjelovala djeca od prvog do osmog razreda i velika je dobna raznolikost učenika. Obje sestre, zadovoljne uspjehom, ali skromne, pojasnile su nam o čemu su pisale.

- Moja slikovnica se zove Ruke, i u njoj govorim o rukama, kako ih koristimo, što s njima radimo, o maminim rukama, svojim, higijeni - pojašnjava Maja pokazujući nam svoju slikovnicu. Ivina, pak, slikovnica nosi naslov “Super pas”.

- Ja sam pisala o jednom psu koji je pomagao ljudima. Uvijek je bio tu kad bi se ljudi našli u nevolji - kaže Iva.

Zanimljivo je da je malena Iva nevjerojatnim talentom knjigu oslikala još dok je bila učenica prvog razreda! I djeca i učiteljice najavljuju kako se na ovom i te kako zapaženom uspjehu na koji je ponosna cijela škola neće zaustaviti, nego će nastaviti dalje.

Maja MUŠKIĆ
POTICAJ ZA DALJNI RAD

Na završnu svečanost u Karlovac krajem rujna zaputile su se Iva i Maja sa svojim učiteljicama Valentinom i Zoricom. Bilo je to, kažu, nezaboravno iskustvo. “Održane su konzultacije kako doraditi slikovnice da budu još bolje i kvalitetnije, održana je i izložba slikovnica te dodjela diploma i nagrada. Prikazana je predstava, odnosno dramatizacija slikovnice 'I u šumi toga ima', a potom projekcije naslovnica slikovnica. Sve je to djecu oduševilo i velik im je poticaj za daljnji rad”, kažu učiteljice.

Najbolje radove birali su poznati hrvatski književnici Sanja Pilić i Tito Bilopavlović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike