Regija
U ZDENCIMA NAJJAČI KONJIČKI TURNIR U REGIJI

OPG Rončević - Konje na ljudski
glas navikavaju “koncertom” u staji
Objavljeno 19. rujna, 2013.
OPG ima 25 konja lipicanske i arapske pasmine

ZDENCI - Poznato je što je Slavoncu oduvijek značio konj - ponos, snagu, ljubav. Sve to i danas vrijedi za obitelj Rončević iz Zdenaca. Na svom OPG-u Rončevići imaju 30 grla - 25 konja, ali i pet magaraca, netipičnih za Slavoniju, no svima simpatičnih. Ljubav prema konjima cijeloj je obitelji prenio vlasnik imanja Ivan Rončević (64), koji je uz te plemenite životinje od malih nogu.

- Moj otac godinama je uzgajao konje, uz njega sam to zavolio i kada sam odrastao, preuzeo sam imanje, još malo dokupio konja i tako je sve krenulo. Danas sam ponosan što cijela moja familija, sinovi, snahe i unuke, uživaju radeći s konjima – kaže Ivan Rončević.

Njegov stariji sin Milan (40), koji živi u Orahovici, pomaže koliko stigne, a svaki dan na ranču s ocem je mlađi Zoran (30).

- Velik je to posao, ali prije svega velika ljubav i hobi. Nema tu nikakve računice, niti smo mi to željeli kada samo svi zajedno krenuli u život s konjima. Svi to jednostavno volimo i to je cijela priča – kaže Milan Rončević, koji je za konje zainteresirao i suprugu Dejanku te kćeri Ivu i Miju.

- Moj radni dan počinje u pola šest, tada konjima dajem prvi obrok. Cijeli dan se brinem o njima, i tako do osam navečer, kada im dam posljednji obrok. Onda mogu i ja na odmor. Od konja se ne može nikamo, nema tu odmora i odlazaka, oni zahtijevaju svakodnevnu brigu. Ljeti, uz svakodnevne obveze, preko dana pripremamo hranu za zimu kako za konje tako i za magarce. Godišnje napravimo za njih 7 do 8 tisuća malih bala, 300 velikih bala i priredimo jako puno zobi. Sve je to naše - i sijeno i zob, mehanizacija za berbe i preradu – nastavlja Ivan.

Ono po čemu je Ivan posebno poznat jest gostoljubivost. Svakoga tko želi doći i vidjeti njegov ranč dočekuje raširenih ruku.

- Živim za te moje konje. Iduće godine sigurno ćemo ih imati 40. To su uglavnom lipicanci i arapi te mješanci tih dviju vrsta. I uglavnom lagani konji za jahanje, utrke i tome slično – kaže Ivan.

Plan im je, kaže Milan, do zime ipak prodati koje grlo ako bude interesa, a ako ne, ostat će na ranču.

Zanimljivo je da konjima u staji 24 sata dnevno svira glazba, kako kaže Milan, da bi se konji naviknuli na ljudski glas i bili što pitomiji.

Dakako, Rončevići su u kontaktu s ostalim konjogojcima i ljubiteljima konja s orahovačkog i šireg područja radi razmjene znanja i iskustava.

OPG Rončević danas ima najjači konjički turnir u regiji, više od 30 jahača na svakom turniru, koji prati i preko tisuću gledatelja - i tako već sedam godina.

- To je zapravo ono što me ispunjava. Kada vidim da toliko ljudi dođe na naš ranč, uživa s konjima i plješće jahačima, dobijem motiva za još predaniji rad – zaključuje Ivan Rončević.

O seoskom turizmu još ne razmišljaju, imaju 4 hektara zemlje i jedino što žele jest kupiti još malo zemlje kako bi konji i magarci imali još veći prostor za kretanje.

Na kraju treba reći da svatko tko se želi upoznati s konjima može doći u Zdenci na OPG Rončević i naučiti sve što je potrebno, a posebno kako istinski voljeti konje.

Vladimir GRGURIĆ
Fijakeri i magarčići

Rončevići imaju i dva fijakera uvezena iz Švicarske te jedna starinska slavonska kola. Svi su u funkciji i na njima se često voze kroz selo.

Pet magaraca posebna su priča i prava atrakcija.

- Krenulo je slučajno. Željeli smo kupiti jednog magaraca, pa nam se to svidjelo i kupili smo drugoga. Danas, nakon što su se magarice opulile, imamo pet, a siguran sam da će ih iduće godine biti još više. Lijepo je kada djeca uživaju igrajući se s njima – kaže Milan Rončević.

Za svoje konje Rončevići godišnje naprave

7-8

tisuća malih bala i

300 velikih bala sijena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike