Regija
SVE VIŠE TURISTA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Za sve veći broj noćenja “krivi su” Rokovo, Višnjica, vinske ceste, Jankovac…
Objavljeno 16. rujna, 2013.
U usporedbi s istim razdobljem 2012. godine, zabilježeno je povećanje od 8,91 posto

VIROVITICA – Područje Grada Virovitice prednjači po broju ostvarenih noćenja u Virovitičko-podravskoj županiji. Nakon što je u srpnju, u odnosu prema prošloj godini, ostvareno povećanje broja noćenja za čak 124 posto, trend je nastavljen i u kolovozu. Tako je u tom mjesecu na području Grada u registriranim smještajnim objektima ostvareno 569 noćenja (432 domaćih i 137 stranih gostiju). U odnosu prema srpnju, u kojem je ostvareno 426 noćenja, povećanje broja noćenja iznosi 33,56 posto. U usporedbi s kolovozom 2012., kada je ostvareno 465 noćenja, to je povećanje od 22,37 posto. Najviše noćenja, prema podacima Turističke zajednice Virovitice, ostvarili su Hotel Šulentić, 274 noćenja, Sobe Vebel, 111, i KTC, 94.

- Ova je godina uspješnija od prethodne, što je sigurno rezultat i brojnih događanja u Virovitici. I dalje je problem što nema hotela za smještaj više od 50 turista, jer se više puta dogodilo da ne možemo organizirati smještaj onih koji organizirano putuju autobusom – kaže Antun Mihoković, direktor Turističkog ureda Grada.

Nije samo Virovitica ostvarila povećanje nego i cijela županija. U kolovozu su u županiji, u registriranim smještajnim objektima, ostvarena 2.242 noćenja (1.074 domaćih i 1.168 stranih gostiju). U odnosu prema srpnu,j u kojem je ostvareno 1.712 noćenja, povećanje broja noćenja iznosi 30,95 posto. U usporedbi s kolovozom 2012., kada je ostvareno 1.986 noćenja, to je povećanje od 12,89 posto. Od 1. siječnja do 31. kolovoza 2013. ostvarena su 11.652 noćenja, što je u usporedbi s istim razdobljem 2012., kada je ostvareno 10.698 noćenja, povećanje od 8,91 posto.

- Pozitivni pokazatelji rasta turističkog prometa zabilježeni su u svim dijelovima županije – ističe Martina Jakelić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Ono što može pomoći još većem broju noćenja zasigurno su uvijek primamljive vinske ceste.

- Ako bi se ponovno započeo udruženi projekt, sve bi se ceste mogle obnoviti uz suradnju Županije ili Razvojne agencije VIDRA s gradovima i općinama, a u svrhu razvoja vinskog turizma, za što županija ima potencijala. O vinskim smo cestama razmišljali prije drugih, ali se stalo. Ali nikad nije kasno – zaključio je Mihoković, naglasivši da je vrijeme da stanu uz bok susjednim županijama, koje su u vezi s vinskim cestama puno više napredovale.

Slobodan KADIĆ
“Vinski” turistički aduti

Vinska cesta “Stazama frankovke, graševine do zelenog silvanca" prostire se na sjevernim obroncima Papuka, a najviše je vinograda iznad Orahovice i u naseljima Stara Jošava, Crkvari, Šumeđe i Duzluk. Počinje u Orahovici, ide prema Albusu do Merkura, nastavlja do jezera i prema Novoj Jošavi te skreće kroz vinograde Krčenik i Velike Ledine pa se preko Duzluka vraća u Orahovicu. Vinska cesta "Bilogorsko-aršanjske staze" prostire se na južnim obroncima Bilogore, a središnje je područje na brdu Aršanj. Počinje na cesti Pitomača - Sedlarica u mjestu Otrovanec. Nastavlja prema Sedlarici do skretanja za Turnašicu, skreće prema Lipici i Radarskom centru te Kladarskom brijegu. Vinska cesta "Iznad grada" nalazi se na sjevernim obroncima Papuka. Počinje u središtu Slatine, ide prema vrhu Brešća Ulicom Tina Ujevića, čineći polukrug kod telekomunikacijskog tornja te se Ulicom grofa Draškovića spušta do vodotornja.

Najčitanije iz rubrike