Regija
O POLJOPRIVREDI

U Vukovarsko-srijemskoj županiji
dnevno propadne jedan OPG!
Objavljeno 11. rujna, 2013.

VINKOVCI – U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 2.170 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na kojima je zaposleno 20 posto ukupnog broja zaposlenih u najistočnijoj županiji Hrvatske, a u godinu dana od tog je broja ugašeno 207 OPG-a – rekao je to Andrija Matić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni prostor tijekom jučer u Vinkovcima održane tematske sjednice Županijske skupštine o stanju u poljoprivredi i hrvatskom selu.

Uvodno oslikavajući teško stanje u poljoprivredi, najvažnijoj grani ovoga kraja, Matić je kao najveće probleme hrvatske poljoprivrede izdvojio nedovoljnu radnu aktivnost, nisko obrazovanje, činjenicu da se poljoprivrednici slabo udružuju u neke od oblika zadruga, teškoće s izvorima financiranja, nesređeno tržište…

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić među poraznim je podacima naveo i taj da dnevno propada jedan OPG. Upravo takva situacija bila je, kazao je župan, povod za tematsku sjednicu, a ne nedavni prosvjedi seljaka. Galić je naveo i da se seljaci, osim toga, suočavaju s niskim otkupnim cijenama, kao i poticajima isplaćenima u umanjenom iznosu. – Krajnje je vrijeme za ozbiljne razgovore s vlastima, koordinacija župana više puta je to i tražila, no bez rezultata – rekao je Galić na sjednici Skupštine.

Pritom je dodao i kako aktualna Vlada nema strateške odrednice u poljoprivredi. U daljnjoj raspravi čulo se i kako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u godinu dana nijednom nije bio u službenom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji.S.Butigan

Traži se 700 milijuna kuna

Tematska sjednica Skupštine održana je i u Požeško-slavonskoj županiji. Zatraženo je da se u povjerenstva za dodjelu zakupa državnog zemljišta uz tri predstavnika nadležne agencije imenuju i tri predstavnika jedinica lokalne samouprave. Od Vlade i ministarstva traže žurno donošenje mjera ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine, uz cjelovito rješenje za stočarsku proizvodnju i mljekarsku industriju. Zatraženo je da se rebalansom proračuna osigura 700 milijuna kuna za izravna plaćanja poljoprivrednicima tijekom prosinca.(H.K.)

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike