Osijek
OPĆA GIMNAZIJA U PROGRAMU COMENIUS

Za partnerstvo u dva međunarodna projekta dobili 45.000 eura
Objavljeno 7. rujna, 2013.

Od ove školske godine Prva gimnazija (opća) sudjeluje u dva međunarodna projekta u sklopu programa Comenius, a u projektne aktivnosti uključit će većinu učenika i profesora.

- Prijavili smo se na natječaj Agencije za mobilnost, a odobrena su nam dva projekta u trajanju od dvije godine za koje smo dobili ukupno 45.000 eura - kaže prof. engleskog i njemačkog jezika Ivana Štiglec, koordinatorica projekata.

Prvi projekt zove se “Od građanina države do građanina Europe”, a uz osječku Prvu gimnaziju uključeno je još šest partnera iz Turske, Slovačke, Bugarske, Španjolske, Poljske i Italije.

- Cilj je projekta istražiti odnos između nacionalnog i europskog identiteta. Svaki projektni sastanak imat će jednu podtemu, primjerice: Tko smo mi?, Povijest neovisnosti, Građanstvo, Demokracija, kroz koje će učenici i profesori predstaviti sebe, školu, grad, državu, kulturu, tradiciju, u različitim zemljama. Dio projekta bavit će se članstvom u Europskoj uniji - kaže koordinatorica Štiglec.

Naša sugovornica dodaje da će se projektne aktivnosti provoditi kroz brojne školske predmete te da je za projekt ključna uloga učenika koji će sudjelovati u planiranju, provedbi i evaluaciji projekta.

Drugi projekt zove se “Životni trening: Leadership inicijativa za Europu”, provodit će se kroz partnerstvo deset zemalja i bit će veoma koristan za učenike. Naime, cilj mu je razvijati leadership vještine kod učenika, potaknuti ih na razmišljanje i donošenje jasnih odluka o budućem zanimanju, pomoći im prepoznati vlastite vrijednosti, jake i slabe strane i slično. “Bit će mnogo posla u ove dvije godine, a već u listopadu očekuje nas prvo putovanje u Bugarsku”, zaključuje prof. Štiglec.

VELIKA KORIST ZA UČENIKE
Putovat će u europske zemlje

Od projekta će veliku korist imati učenici. Osim što će putovati u desetak europskih zemalja, uređivat će Comenius kutak škole, pokrenut će i Clip - Klub za leadership inicijativu kroz projekte, koji će provoditi praktične leadership i poduzetničke aktivnosti. Uz to, istraživat će i prezentirati projektne podteme, ažurirati web stranicu projekta, redovito komunicirati s ostalim sudionicima projekta (Skype, Facebook, email, forum), organizirati debate, izraditi kalendar povijesnih događanja važnih za teme, povijesnu mapu, brošuru projekta i još mnogo toga.

PROF: IVANA ŠTIGLEC

koordinatorica projekta

Bit će mnogo posla u ove dvije godine, a već u listopadu očekuje nas prvo putovanje u Bugarsku

Možda ste propustili...

SLAVONSKA UDRUGA HERCEGOVACA

Marko Eljuga novi predsjednik

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

Najčitanije iz rubrike