Regija
11. DRŽAVNO NATJECANJE U ORANJU

Najbolji orači Zoran
Piskač i Željko Šebalj
Objavljeno 2. rujna, 2013.

DONJI ANDRIJEVCI - Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije na plugu premetnjaku i Željko Šebalj iz Virovitičko-podravske županije za plugom ravnjakom najbolje su izorali oranicu Marka Vinarića te su ponijeli laskavu titulu najboljih ovogodišnjih hrvatskih orača. Oni će prestavljati Hrvatsku na 61. svjetskom prvenstvu u oranju, koje će se iduće godine u rujnu održati u Francuskoj.

Ovogodišnje, 11. državno natjecanje u oranju okupilo je 30 natjecatelja iz 15 županija, koji su se natjecali u dvije kategorije - oranje plugom premetnjakom i oranje plugom ravnjakom. Prigodom svečanog otvaranja nazočnima se u svojstvu domaćina obratio Tomislav Marjanović, načelnik općine Donji Andrijevci, poželjevši im ugodan boravak. Siniša Hrgović, pomoćnik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe, istaknuo je da djelatnici te službe više od desetljeća sudjeluju u organiziciji ovakvih natjecanja a s ciljem edukacije poljoprivrednika. Na to se nadovezao i Ivan Katalinić, predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju (HUONO-a), te podsjetio da je oranje jedna od najvažnijih agrotehničkih operacija, o čijoj kvaliteti ovisi i ukupan prinos pojedine kulture, i istaknuo da natjecanja pridonose poboljšanju kvalitete oranja.

Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije osvrnuo se na važnost sudjelovanja hrvatskih predstavnika na svjetskim prvenstvima, jer je to način promocije hrvatske poljoprivrede ali i promicanja hrvatske tradicije i kulturne baštine ruralnih krajeva. Natjecanje je otvorio Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, istakavši da su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateške grane razvoja gotovo svake zemje te stoga i ovo natjecanje pridonosi važnosti te djelatnosti te je poželio svim oračima natjecateljima ravnu brazdu.

Istovremeno je održano i 2. državno natjecanje u oranju konjskim zapregama, u kojem je svoju vještinu iskazalo šest natjecatelja iz pet županija. Najboljim oračima konjskim zapregama pokazala se obitelj Dorić iz Slavonskog Svilaja. Orale su sve tri generacije obitelji Dorić: djed Josip, koji ima već 73 godine, njegov sin Antun i 13-godišnji unuk Adam.

Kako neslužbeno doznajemo, sljedeće državno natjecanje održat će se u Požeško-slavonskoj županiji.R.Sorić

30

natjecatelja sudjelovalo je na natjecanju

Najčitanije iz rubrike