Novosti
PROPALO MIRENJE

U rujnu štrajk 46 tisuća liječnika, sestara i tehničara
Objavljeno 26. kolovoza, 2013.

Vezani članci

PROPALI PREGOVORI

Štrajk u zdravstvu sve bliži

ZAGREB - Postupak mirenja između Vlade i dva zdravstvena sindikata - Hrvatskog liječničkog sindikata i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nije uspio pa se u zdravstvu, najvjerojatnije u rujnu, može očekivati štrajk. Glavni odbor liječničkog sindikata sastat će se danas, dok će strukovni sindikat medicinskih sestara svoje predsjedništvo okupiti u subotu. Dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi se doznati za vikend. No, u njemu bi prema najavama dva sindikata u sporu s Vladom trebalo biti približno 46 tisuća liječnika, medicinskih sestara i tehničara, od ukupno 72 tisuće zaposlenih u zdravstvu.

- Mirenje je neuspješno okončano, a Vlada je pokazala svoje licemjerje. Nije joj ni bila namjera postići dogovor, nego odugovlačiti - kazao nam je Ivica Babić, predsjednik liječničkog sindikata, dodajući kako predstavnica Vlade u postupku mirenja nije imala mandat potpisati sporazum o mirenju.

Kako tvrdi Babić, sindikati su u postupku mirenja tražili samo temeljne pretpostavke za nastavak kolektivnog pregovaranja. Prije svega, tražili su da se pregovori o novom kolektivnom ugovoru dovrše do 15. rujna, te da se Vlada očituje o prijedlogu kolektivnog ugovora dva sindikata i to na način da jasno kaže koji su članci kolektivnog ugovora prihvatljivi, a koji su sporni.

- U međuvremenu primamo informacije o pritisku na naše kolege na terenu. Prijeti im se ukidanjem odjela ako ne pristanu raditi više od 48 sati tjedno - kazao nam je Babić. Stoga će liječnički sindikat izvijestiti Europsku komisiju o kršenju direktive o radnom vremenu.

- Sustav se raspada. Ne znam u čijem je to interesu, ali znam da to provodi Vlada, a da će se prelomiti preko građana - kaže Babić. Dva sindikata, kako poručuju, nastojat će organizirati štrajk tako da građani i pacijenti što manje trpe.G.Galić

Ivica Babić

predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata

Vladi nije bila namjera postići dogovor, nego odugovlačiti

MINISTAR ŽALI ZBOG NEUSPJEHA

Žaljenje što mirenje nije uspjelo izrazio je Rajko Ostojić, ministar zdravlja, naglašavajući kako je štrajk legitimno pravo, te da će se postupati u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata. Prema njegovim riječima, postoje dva različita sporazuma, a predstavnica Vlade u mirenju imala je ovlasti potpisati sporazum o mirenju, dok je drugi prijedlog bio da se potpiše sporazum u koji bi se uključile točke koje bi imale efekte Kolektivnog ugovora. “Sindikati su inzistirali na nekim točkama i definirali sporazum koji bi de facto bio mini kolektivni ugovor. Za to nismo imali ovlasti”, kazao je Ostojić. Dodao je i kako je Vlada ponudila niz ustupaka i kompromisa, te da su bili spremni da mirenje završi.