Novosti
PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA

Penava: Ostajem gradonačelnik Vukovara
Objavljeno 8. svibnja, 2024.

ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potvrdio je u srijedu, nakon što je postignut dogovor o formiranju parlamentarne većine i sastavljanju izvršne vlasti, odnosno buduće Vlade, pri čemu su DP-u pripala tri resora, da on ostaje gradonačelnik Vukovara.

Penava je održao konferenciju za novinare nakon što je postignut dogovor između DP-a i HDZ-a, dijela zastupnika nacionalnih manjina i partnera o formiranju parlamentarne većine te je naveo što je, temeljem dogovora, "pripalo" DP-u.

To je resor ministarstva demografije i useljeništva koji smatramo najvažnijim problemom, resor poljoprivrede jer želimo samodostatnost u proizvodnji hrane za koju je potrebna kvalitetna poljoprivredna proizvodnja, istaknuo je Penava na konferenciji za novinare.

Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim problemom i dovesti stanje na zadovoljavajuću razinu koje će biti moguće pratit kroz pokazatelje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva, rekao je.

Postignut je dogovor i oko trećeg resora - ministarstva gospodarstva, poduzetništva, energetike i industrije i svega ostaloga što ide uz to, rekao je, bez dijela koji se tiče ekologije i zelenih politika.

Također je dogovorena kvota, s obzirom na izborni rezultat, koja će se primjenjivati kroz druge strukture vlasti za koje je potrebno više vremena u idućim danima i tjednima, rekao je dodavši da će vezano uz resor zaštite okoliša još biti razgovora.

Najavio je kako je prvi korak prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine te je dogovoreno da će DP podržati HDZ-ov prijedlog za čelnog čovjeka Hrvatskog sabora, a DP-u će pripasti mjesto potpredsjednika Sabora.

Potvrdio je također da DP ima dva potpredsjednika Vlade, a da mjesta državnih tajnika nisu još precizno definirali, ali sukladno dogovorenim kvotama od 20 posto, radi se između 9 i 12 mjesta, a o detaljima će moći biti više riječi kad se "uđe u samu arhitekturu izvršne vlasti".

Ostajem gradonačelnik

Penava je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da on osobno neće biti u izvršnoj vlasti i da ostaje gradonačelniku Vukovara do kraja mandata te najavio kako će se večeras održati sjednica Predsjedništva DP-a i da će "imena ubrzo doći na red".

Trudit ćemo se da za svako mjesto bude nekoliko kandidata i nastojat ćemo ih dobro isfiltrirati, jer su ozbiljne stvari u pitanju i imao jako puno problema u resorima i Hrvatska nema previše vremena za gubljenje, potrebni su ozbiljni ljudi i politike i cjelokupna Vlada mora stati iza tih resora, ako se žele adekvatni rezultati, rekao je Penava.

Odabrali smo resor gospodarstva, rekao je Penava, jer tu imamo puno toga za reći i osobno sam bio za to da taj resor preuzme zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić iako on to nije bio voljan jer upravlja određenim strukturama u jakim gospodarskim subjektima.

Tom resoru su potrebni određeni iskoraci i relaksacija, jer se nalazi u grču i stalo nam je do suverenosti kako u proizvodnji hrane tako i u energetskom smislu. Kroz kvotu DP-a imamo utjecaj na cjelokupan program Vlade sukladno snazi i kroz kadrove na resore u kojima nećemo imati čelnog čovjeka, istaknuo je Penava.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da nemaju problem s nacionalnim manjinama te su spremni na suradnju s njima. Ali DP-u nije prihvatljiva, naveo je, suradnja sa SDSS-om koji neće biti u izvršnoj vlasti te da je dogovoreno, rekao je, da se list nacionalne manjine "Novosti" ne financira iz Državnog proračuna, nego da prihod ostvaruje na tržištu.

Potvrdio je novinarima da nije povukao kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića.

(Hina)