Novosti
PRANJE NOVCA

Zaustavljene sumnjive transakcije
vrijedne trinaest milijuna kuna
Objavljeno 23. kolovoza, 2013.
Vrijednost transakcija sa sumnjom na koruptivne radnje premašuje 47,7 milijuna kuna

ZAGREB - Ured za sprečavanje pranja novca prošle godine privremeno je odgodio transakcije u vrijednosti gotovo 12,67 milijuna kuna smatrajući ih potencijalno sumnjivima.

Tako je lani u odnosu na 2001. godinu, ukupna vrijednost privremeno zaustavljenih transakcija porasla za 4,5 milijuna kuna. Ukupno je lani otvoreno 340 predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma, a nakon analitičke obrade u 132 slučaja ocijenjeno je da postoji određena sumnja na pranje novca ili financiranje terorizma. Uglavnom je riječ o sumnji na pranje novca, s obzirom na to da je u samo jednom slučaju posumnjano na financiranje terorizma. Svi ti slučajevi predmet su daljnje istrage, odnosno financijske istrage, kriminalističke obrade i kaznenog postupka, a tek s donošenjem pravomoćne sudske presude za kazneno djelo pranja novca potvrđuje se nezakonitost sredstava te se ona trajno oduzimaju.

Prijavljuju i savjetnici

Prošle godine Ured je analizirao i 12 slučajeva sa sumnjom na pranje novca koji su povezani s koruptivnim kaznenim djelima. Pritom je analitički obrađeno 218 transakcija povezanih s čak 114 osoba (102 fizičke i 12 pravnih osoba). Ukupna vrijednost analiziranih transakcija sa sumnjom na koruptivne radnje povezane s pranjem novca, kako se navodi u izvještaju, premašuje 47,7 milijuna kuna.

Uredu za sprečavanje pranja novca sumnjive transakcije prijavljuje cijeli niz obveznika, poput banaka, štedionica, priređivača igara na sreću, brokera, odvjetnika, osiguravajućih društava, poreznih savjetnika. Svi su oni lani uredu prijavili 397 sumnjivih transakcija. Najčešće su prijave stizale iz bankarskog sektora, i to u 77,33 posto ukupnog broja zaprimljenih sumnjivih transakcija. U odnosu na svrhu provedene transakcije prevladavaju sumnjive transakcije s oznakon "drugo", na koje se prema podacima Ureda odnosi 61,02 posto svih sumnjivih transakcija, a potom slijede transakcije sa svrhom "štednja" na koje se odnosi 13,98 posto svih sumnjivih transakcija. Usporedbe radi, u 2011. godini na "drugo" je otpadalo 49,85 posto, a na "štednju" 14,55 posto ukupnog broja sumnjivih transakcija.

Nadzor na “mig” banke

Ured navodi na nekoliko slučajeva koje su prošle godine obrađivali. Tako su na "mig" banke nadzirali transakciju u iznosu od 1,2 milijuna eura. Klijentica je, naime, zatvorila deviznu štednju i ta sredstva pokušala prebaciti u inozemstvo. Provjera slučaja pokazala je da je žena prijevremeno raskinula oročenje i 1,2 milijuna eura prebacila na račun supruga koji je ta sredstva oročio. Nakon nekoliko dana, Fina je na temelju sudske odluke blokirala račun klijentice banke, a samo dan nakon te blokade njezin je suprug pokušao prijevremeno raskinuti tek ugovoreno oročenje i novac prebaciti u inozemstvo. Ured je banci naložio privremeno zaustavljanje transakcije, a cijeli slučaj u rukama je Državnog odvjetništva. Naime, postoji sumnja da su ta sredstva nezakonito stečena jer je obrada pokazala da se protiv žene koja je razročila štednju i prebacila je suprugu na račun, vodi kazneni progon "zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti". Pri prodaji i prijenosu poslovnog udjela u jednom trgovačkom društvu, naime, sebi je pribavila znatnu imovinsku korist.

U odnosu na način provođenja, prema podacima ureda, prevladavaju sumnjive transakcije provedene kao doznake iz inozemstva, a potom slijede sumnjive transakcije provedene kao isplate.

Brojni indikatori

Isplata velikih iznosa gotovine s računa odmah po priljevu sredstava na račun, odljev ili priljev sredstava iz inozemstva ili u inozemstvo koji nije u skladu s uobičajenim poslovima klijenta, značajno i naglo povećanje prometa po računu bez prihvatljivog razloga - samo su neki od indikatora za prepoznavanje sumnjivih transakcija. Među njima su i učestale uplate gotovine, značajan priljev sredstava na račun koji se odmah prebacuje na više različitih računa ili podiže u gotovini, ali i iznenadno "buđenje" neaktivnog računa.

Gabrijela GALIĆ

15,87%

povećan je lani broj sumnjivih transakcija u odnosu na 2011. godinu

340

predmeta je lani otvoreno sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma

VIŠE SUMNJIVIH TRANSAKCIJA

Ured procenjuje kako će se i 2013. godine trend povećanja broja ukupno zaprimljenih sumnjivih transakcija nastaviti, što je posljedica pojačanih aktivnosti Službe za prevenciju i nadzor obveznika kroz neposredan kontakt s bankama i drugim obveznicima. Od 2009. do 2011. godine ukupan broj prijavljenih sumnjivih transakcija bio je u opadanju. Primjerice, 2011. u odnosu na godinu prije taj pad iznosio je 17,74 posto. Lani je, pak, broj sumnjivih transakcija u odnosu na 2011. godinu povećan za 15,87 posto, ili 63 transakcije. No kada se usporedi prošla godina s 2009. godinom, kada je broj zaprimljenih transakcija bio najveći, lani je došlo do laganog pada od 4,10 posto.

Sporna kupnja nekretnina

Na temelju zamolbe strane financijske obavještajne jedinice, domaći ured analizirao je poslovanje jednog stranog državljanina u Hrvatskoj. On je na devizne račune otvorene u tri banke u Hrvatskoj u četiri godine iz svoje matične države doznačio oko 23 milijuna kuna. Ta su sredstva mahom podizana s računa u gotovini, a pretpostavlja se da su korištena za kupnju nekretnina. Naime, osoba pod istragom ima tri nekretnine u Hrvatskoj. Manji dio sredstava bio je oročen. I ovaj je slučaj završio u rukama policije i državnog odjetništva jer je utvrđena sumnja da je strani državljanin zapravo kupnjom nekretnina u Hrvatskoj "prao" nezakonito stečen novac u svojoj domovini.

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

Najčitanije iz rubrike