Novosti
SELJACI TUŽE VLADU

Bitka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku
Objavljeno 20. kolovoza, 2013.
Tražimo da odgovornost snosi osobno ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Vezani članci

IMOVINSKE KARTICE SELJAČKIH VOĐA:

Kuće, zemlja, automobili, mehanizacija, ali i veliki krediti

KAKO PROSVJEDUJU SELJACI U OSTATKU EU

Poljaci blokiraju ceste, Francuzi razbijaju jaja

Nakon dva tjedna, jučer je završen prosvjed slavonskih poljoprivrednika koji su njime tražili isplatu drugog dijela poticaja, te pomoć Vlade prilikom utvrđivanja otkupne cijene pšenice.

U Brodsko-posavskoj županiji odblokirani su ulazi na autocestu i izlazi s nje - čvorišta Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica, a još u nedjelju prosvjednici su se povukli s ceste Gundinci - Sikirevci.

"Bitka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku", poručio je jučer iz Nove Gradiške Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije, nakon sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda. Uz odluku o prekidu prosvjeda, koordinacija je odlučila Ustavnom sudu tužiti Vladu - zbog diskriminacije pri isplati poticaja. "Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Tražimo da odgovornost snosi osobno ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Tražimo njegovu ostavku”, naglasio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata poljoprivrednika, nakon što ni prošlotjedni sastanak s ministrima poljoprivrede i financija te otkupljivačima pšenice, nije seljacima donio željene rezultate.

Predstavnici seljačkih udruga, između ostaloga, traže i objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te proglašenje elementarne nepogode zbog suše. Do manjka novca za isplatu potpora poljoprivrednicima, prema mišljenju člana koordinacije Antuna Lasla, došlo je zbog prenamjene novca unutar Ministarstva poljoprivrede. "Ministarstvo skriva podatke ne samo od poljoprivrednika nego i prema uredima u županijama. Očito je da je taj novac usmjeren na plaće. Administracija u Ministarstvu poljoprivrede dolaskom ove vlasti znatno je povećana. Ustavnom sudu ćemo ovih dana dati argumente, a o svemu ćemo izvijestiti i javnost. Ako ne naiđemo na razumijevanje na Ustavnom sudu, pravnim putem idemo do Strasbourga", istaknuo je Laslo.

Na pitanje zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, Laslo odgovara kako je osnovni krivac informacija o tome da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna, što je za većinu nedokučivo. On, međutim, vjeruje da nitko neće dobiti tako veliku kaznu.

Marija RADOŠEVIĆ
OBJAVA PODATAKA O POTICAJIMA

Transparency International Hrvatska pozvao je Vladu da preko Ministarstva poljoprivede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju omogući javnosti uvid u to komu su se i u kojem iznosu davali poljoprivredni poticaji u proteklom razdoblju. "TIH smatra kako je jedino potpunom transparentnošću i javnom objavom svih novčanih tokova poljoprivrednih poticaja moguće povratiti povjerenje između svih sudionika ovog pitanja, ne samo Vlade i seljaka, čime bi se otklonile dvojbe oko toga tko je, kada, od koga i u kojem iznosu dobio poljoprivredne poticaje za proizvodnju", priopćili su iz Transparency International Hrvatska.

ZORAN MILANOVIĆ

predsjednik Vlade RH

U dobroj godini nije bilo prosvjeda

Premijer Zoran Milanović je, govoreći za HTV o prosvjedima poljoprivrednika, rekao kako je poljoprivreda specifična jer je izloženija rizicima tržišta, no da se ne može nastaviti dosadašnja praksa da se gubici pokrivaju iz proračuna. Podsjetio je da je prošle, sušne godine, cijena pšenice bila viša zbog slabijeg uroda, a time i viša zarada proizvođača, pa nije bilo prosvjeda. Ove godine cijena je niža zbog boljeg uroda i neki neće moći pokriti troškove, rekao je Milanović dodavši da je to rizik koji su preuzeli baveći se poljoprivredom.