Regija
KRADLJIVCI ZAGAĐUJU VODU

Županjski Komunalac poklopcima
zaštitio hidrante zbog krađe vode
Objavljeno 20. kolovoza, 2013.

ŽUPANJA – Komunalna poduzeća već godinama, posebice u ljetnim mjesecima, muku muče s krađom vode s protupožarnih hidranata. Ljudi se s traktorima i cisternama zakvače za hidrant i vatrogasnim cijevima izvlače velike količine vode, najčešće za zalijevanje vrta i poljoprivrednih površina.

Direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić napominje da je ta pojava najizraženija na perifernim vodovodnim mrežama, odnosno po selima i manjim mjestima. Upozorava da je to vrlo opasno, jer bilo je slučajeva da poljoprivrednici direktno u vodu stavljaju crijevo prskalice, čime najozbiljnije prijete zagađenjem vode, što bi moglo imati dalekosežne posljedice. A nerijetki su i slučajevi da nakon punjenja cisterni hidrant ne zavrnu do kraja pa voda još dugo istječe.

Upravo je zbog takvih neodgovornih građana i velike štete koja se nanosi županjski Komunalac odlučio investirati u specijalne poklopce i zaštititi hidrante. Oni se otvaraju posebnim ključem, koji, uz djelatnike Komunalca, imaju još samo vatrogasci, a svi ostali mogu ga jedino razvaliti, što je ipak malo teže, tako da su se, ističe Lešić, slučajevi krađe vode smanjili.

Velikih problema ima i Vinkovački vodovod i kanalizacija u selima u kojima obavlja distrubuciju vode. Izražen je bio i na području Općine Vrbanja, gdje je proteklih godina dolazilo do pogoršanja vodoopskrbe, a jedan od razloga bio je upravo krađa vode. Iz VVK su upozoravali mještane da oni koji kradu vodu, osim što čine protuzakonitu radnju, svojim djelovanjem izravno ugrožavaju funkcionalnost, a često i zdravstvenu sigurnost javne vodoopskrbe. Podsjećaju sve korisnike javne vodoopskrbe, druge građane i sve sudionike društveno-političkog života općine Vrbanja, da nitko drugi, osim ovlaštenih djelatnika VVK, nema pravo dirati dijelove ili opremu javnog vodoopskrbnog sustava, a još manje njima rukovati. Ni itko drugi to pravo ne može bilo kome dati. Jedini izuzetak su vatrogasci, koji u slučaju požara imaju pravo koristiti protupožarne hidrante. Distributeri vode pozivaju građane da pokažu društvenu svijest i ne dopuste da im neodgovorni pojedinci ugrožavaju postojeći standard javne vodoopskrbe te da, kada primijete krađu vode, odmah o tome obavijeste komunalce, ili najbližu policijsku postaju. Naime, kradljivci vode s hidranta su najuočljiviji, jer nije lako dovući cisternu i vatrogasne cijevi, a da ih netko ne vidi. Upravo su anonimne dojave građana distributerima najveća pomoć u pronalasku kradljivaca.

Marija Lešić Omerović

Anonimne dojave građana distributerima su najveća pomoć u pronalasku kradljivaca

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike