Osijek
KAKO JE OSJEČANKA “OSTALA DUŽNA” U PEKARNICI

Prodavačica nije željela primiti lipe
rekavši kako ih poslije nema kome vratiti
Objavljeno 19. kolovoza, 2013.

Dok jedni prebiru po kontejnerima u potrazi za hranom i pravim "ulovom" smatraju svaku pronađenu lipu na ulici, drugima jedna ili dvije lipe ne znače ništa. Štoviše, uopće im ne trebaju! Na svojoj je koži to osjetila sugrađanka Ruža Prša, koja je u jednoj osječkoj pekarnici jučer stala u red u namjeri da kupi kiflu.

- Imala sam točno četiri kune, koliko je stajala kifla, a među njima su bile i kovanice po dvije i po jednu lipu. Djelatnica mi je pred svima rekla da lipe ne prima jer ih poslije nema kome vratiti, s obzirom na to da su im proizvodi zaokruženi na "puni" iznos. Nisam znala gdje ću pogledati od sramote kad je primila samo kovanice koje joj odgovaraju, a na moje inzistiranje da primi papirnatu novčanicu od stotinu kuna, nije htjela pristati, pa sam na kraju “ostala dužna” - ispričala nam je neugodnu situaciju sugrađanka, koja je potom pozvala i Državni inspektorat.

Kaže da je ondje doznala da, za početak, treba opisati događaj u Knjizi žalbe u toj pekarnici, a ne dobije li odgovor u roku od 15 dana, Državni će inspektorat reagirati.

Reagirao je odmah i Centar za edukaciju i informiranje potrošača, odakle poručuju da je lipa platno sredstvo jednako kao i novčanica najvećeg apoena te da su prodavači dužni primiti sav neoštećen novac koji dobiju od kupaca.

- Takve su situacije nedopustive i svi koji takvo što dožive trebaju reagirati - poručuju iz CEIP-a. M. Mihelić

Nespremni za kupce, prodavači ih šalju da sami usitne novac

Uobičajene pritužbe kupaca da im prodavači ne vraćaju lipe sad je zamijenilo odbijanje primitka toga apoena. Nerijetko se, doznajemo u CEIP-u, događaju i situacije da prodavači šalju kupce razmijeniti novac, što je također nedopustivo. - Iskusila sam da me vozač u autobusu šalje u pekarnicu da razmijenim novac, što nije u redu. Prodavači moraju biti spremni za posao, u što se ubraja i dovoljan iznos sitnoga novca - kažu u CEIP-u.

Možda ste propustili...

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

Najčitanije iz rubrike