Regija
DIJELI SE ŽUPANJSKO PODUZEĆE

Direktor Komunalca tvrdi kako
neće biti otpuštanja radnika
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.
Županjom kruže priče da će ti poslovi prijeći u nadležnost Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

ŽUPANJA – Zbog zakonske odredbe o tome da se vodoopskrba i odvodnja moraju izdvojiti od ostalih djelatnosti komunalnih poduzeća, do 31. prosinca županjski Komunalac razdvojit će se na dvije tvrtke, što donosi reorganizaciju poslovanja, ali i radnih mjesta. Gradom već duže vrijeme kruže priče o tome da će ti poslovi prijeći u nadležnost Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i da je to već gotova stvar, koja se samo mora i službeno provesti.

- Ne znamo što bi takav scenarij značio za nas potrošače, jer pojavila se informacija o tome kako će nam voda znatno poskupjeti. Hoće li novi veliki koncesionar, ako preuzme koncesiju vode u Županji, preuzeti i djelatnike ili će županjskom koncesijom samo krpati financijski deficit unutar vlastitog sustava - pitaju se zabrinuti građani.

Direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić odbacuje takve glasine i tvrdi da nema govora o tome da VVK preuzima distribuciju vode u Županji.

– Razdvojit ćemo tvrtku, odnosno osnovati novu, a jedna od njih bavit će se poslovima vodoopskrbe i odvodnje, hoće li se zvati Vodovod Županja ili slično, vidjet ćemo. O osnivanju nove tvrtke odluku će donijeti Nadzorni odbor, a potom i Gradsko vijeće. Što se tiče djelatnika, i oni će biti podijeljeni u dvije tvrtke, a već se sada zna tko je raspoređen na kojim poslovima i na njima će i ostati - ističe Lešić. U Komunalcu je zaposleno 69 radnika, dio je ih, ističe, pred odlaskom u mirovinu, tako da neće biti potrebe za otpuštanjem. Dodaje da je Komunalac zadovoljio sve tehničke uvjete, i u kadrovskom i svakom drugom smislu (primjerice, mora imati dva inženjera i osam vodoinstalatera) i ispunio potrebnu proceduru kako bi zadržao licencu za vodoopskrbu.

Iako se isticalo kako će prema novom zakonu koncesionar vode moći biti samo one tvrtke koje isporučuju dva milijuna kubičnih metara vode godišnje, što je mnogima bio i glavni kamen spoticanja, a ni županjski ga Komunalac ne ispunjava, Lešić ističe da se na tom limitu za sada neće inzistirati. Naglašava da je Komunalac stabilna i kvalitetna tvrtka koja uspješno posluje i ostvaruje rezultate te je uvjeren u to da će zadržati koncesiju i znati se izboriti za mjesto koje mu i pripada. Ako spomenuti limit za distribuciju vode u dogledno vrijeme i bude presudan, Županjci su spremni krenuti o okrupnjivanje. Postoje, naime, i lokalna komunalna poduzeća u okolnim općinama, primjerice Gunji, Drenovcima, i logično bi bilo da, ako već budu morali nekome, koncesiju prepuste županjskoj tvrtki, bar kada je u pitanju ekonomski i racionalni aspekt poslovanja. Osim ako i tu politika ne umiješa svoje prste.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
SUMNJIČAVI POUČENI POVIJEŠĆU

Županjci podsjećaju i na to da je svojedobno Komunalac bio distributer vode i u Cerni, Vrbanji i drugim mjestima u županjskoj Posavini. No politika je odlučila drukčije i te je poslove preuzeo Vinkovački vodovod i kanalizacija.

Razdvojit će tvrtku

O osnivanju nove tvrtke odluku će donijeti Nadzorni odbor, a potom i Gradsko vijeće

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike