Regija
ZANIMLJIVA PONUDA OPG-A MANDIĆ-KLOBUČAR

Izletnici sami mogu brati kupine za pet kuna po kilogramu
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.
Kupina, za razliku od maline ili jagode, svoja svojstva ne gube ni nakon zamrzavanja

TRENKOVO – Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća Ivan Mandić se uz nasad višnje, koje ima 220 stabala, intenzivno počeo baviti i uzgojem kupine. Na površini nešto manjoj od jednog hektara osigurao je 2.200 sadnih mjesta kupine sorte torn free čiji grmovi nemaju bodljike, što uvelike olakšava uzgoj voća i samu berbu ploda.

Posljednjih nekoliko godina na poljoprivredno imanje oglašavanjem nastoji privući i izletnike koji za pet kuna po kilogramu mogu sami birati i nabrati zrele plodove. Kako se plantaža kupine nalazi u pitomom okruženju nedaleko od prometnice i sela, mjesto je, prema Ivanovim riječima, idealno za obiteljske izlete, posebice za one obitelji s djecom.

– Od početka kolovoza kupina zrije svakih tjedan dana i tada zrele plodove treba ubrati. Ovdje djeca i mladi mogu vidjeti način uzgoja, ubrati koliko žele, pojesti plodova koliko žele i zaprljati se koliko žele. Kada sam se odlučio za sadnju nastojao sam biti vrlo racionalan, jer to je voćka koja nije osobito zahtjevna. S orezivanjem grmova kreće se odmah nakon berbe, jer grana koja je ove godine rodila, iduće godine neće dati ploda. Ostavljaju se, dakle, mladi izdanci, koji tijekom idućega svibnja izrastu i ostavljamo ih oko šest ili sedam po grmu. Ako je godina dobra, sa svake grane možemo ubrati od 1,2 do 1,4 kilograma ploda. Grmove kupine gnojimo NPK gnojivom i gnojnicom između redova, jer kupina traži kiselo tlo, a problem mogućih bolesti rješavamo jednim prskanjem bakrenim preparatom krajem lipnja. Berba kreće početkom kolovoza i može potrajati do prvog mraza, a urod uglavnom prodajemo privatnoj tvrtki u Orahovici koja kupinu otkupljuje zbog proizvodnje ljekovitog vina i likera – rekao je Ivan Mandić.

Napominje da plodovi kupine, za razliku od maline ili jagode, svoja svojstva ne gube ni nakon zamrzavanja, pa se uvijek mogu koristiti za proizvodnju džema, ili kao dodatak u pripremi kolača.

Hrvoje KUSIK

Ovdje djeca mogu vidjeti način uzgoja, ubrati koliko žele, te pojesti plodova koliko žele i zaprljati se koliko žele

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike