Regija
GOSPODARSTVENICI SMETAJU

Šišarka zatvara pogon
u Županji i seli u Srbiju?
Objavljeno 1. kolovoza, 2013.
Počeli su uvoziti trupce iz Srbije u kojoj su zainteresirani za suradnju

ŽUPANJA – Zbog nedostatka sirovine i nemogućnosti dobivanja višegodišnjih ugovora za drvnu biomasu, najveća tvornica za proizvodnju peleta u Hrvatskoj, Šišarka, uskoro bi mogla zatvoriti svoja vrata u Županji i proizvodni pogon preseliti u Srbiju!

Da je takav, za Županjce, ali i za Vukovarsko-srijemsku županiju crni scenarij i te kako moguć i vrlo izgledan, potvrdili su nam vlasnici Mijo i Ivan Ćošković. Kao glavni razlog navode politiku koju vode Hrvatske šume, a koja je proizvođače peleta ostavila bez sirovine i bacila na koljena. Od potrebnih 70 tisuća kubika, Šišarka je u 2013. dobila samo 18.000 kubika, a ostalo mogu kupovati isključivo na licitacijama, što je prava lutrija.

- Niti ćemo unaprijed moći računati na cijenu sirovine, niti ćemo znati hoćemo li je uopće uspjeti kupiti na licitaciji. I kako onda zadržati kupce, što im ponuditi kada nismo sigurni hoćemo li dogovoreno moći ispuniti - ogorčen je direktor Šišarke Ivan Ćošković, predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i biomase.

Kao otegotnu okolnost Ćoškovići navode i unosne ugovore koje su Hrvatske šume potpisale s investitorima bioenergana koje se trebaju graditi u Babinoj Gredi i Županji i obvezale se osiguravati im goleme količine šumske biomase. Sve će to ići preko leđa malih drvoprerađivača, jer kad energane počnu povlačiti sirovinu, za druge je jednostavno više neće biti.

Ćoškovićima je nevjerojatno i ne mogu shvatiti razlog zbog čega Hrvatske šume žele uništiti domaće peletare. Šišarka uspješno posluje, na vrijeme izmiruje sve svoje obveze prema državi i radnicima, Šumama plaća i 30 dana ranije i nikome nije dužna ni lipu.

– Počeli smo uvoziti trupce iz Srbije. Predstavnici Srbijanskih šuma bili su kod nas, vrlo su zadovoljni viđenim i zainteresirani su za suradnju. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, sve ćemo staviti na papir, napraviti analizu i ako se pokaže kao bolje rješenje, demontirat ćemo pogon u Županji i preseliti ga u Srbiju - ustvrdio je Mijo Ćošković.

– Od sebe stvarno dajemo maksimum, borimo se i na sve načine pokušavamo zadržati proizvodnju, ne predajemo se tako lako, jer u ovaj posao nismo krenuli kao grlom u jagode. Prihvatili smo i povećanje cijena od strane Hrvatskih šuma, na sve pristali, a onda odjednom više nema ugovora. Obilazimo male pilane, kupujemo drvnu biomasu, prisiljeni smo uzimati sve što nam se ponudi, jer količine koje smo dobili od Hrvatskih šuma sramotno su male i jedva dovoljne za proizvodnju u samo jednom kraćem razdoblju, a kamoli upošljavanje postojećih kapaciteta. Svakodnevno proizvedemo 150 tona gotovih peleta od biootpada koji izvozimo, a u Hrvatsku vraćamo gotove eure, ali našoj državi očito ni to nije dovoljno - ističe Ćošković.

Dodaje, također, da je najžalosnije to što svaka promjena vlasti rađa poduzetnike “novoga kova”.

- U drvoprerađivačkoj sam industriji dugi niz godina, ovo nam je i obiteljski posao koji pošteno radimo i pod cijenu preseljenja ostat ćemo poduzetnici i nastaviti predano raditi kao i do sada - zaključuje.

– Katastrofa, pa zar smo doista došli u situaciju da Hrvatska tjera svoje poduzetnike i da za takve koji uspješno posluju, zapošljavaju ljude i uredno podmiruju sve svoje obveze kod nas nema mjesta? Drugi prepoznaju njihovu vrijednost, Srbija ih zove raširenih ruku i nudi im brojne povlastice. Pa zar je stvarno moguće da Šišarka, smještena u srcu Spačvanskih šuma, vapi za sirovinom koju im Hrvatske šume uskraćuju. Sramota! - ogorčeni su radnici s kojima smo razgovarali.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Na licitacijama i stranci

Neizvjesnost je to veća što se nakon ulaska RH u EU za našu sirovinu na licitaciji mogu natjecati i Austrijanci, Talijani..., koji od svojih država dobivaju i subvencije za kupnju sirovine na inozemnim tržištima.

Bez posla 30 radnika?

Preseljenje Šišarke u Srbiju bio bi veliki udarac ionako crnoj socijalnoj slici županjskog kraja, 30 ljudi ostalo bi bez posla, a pogođeno bi bilo i 30 dobavljača s kojima tvrtka radi. Svih dosadašnjih godina Šišarka je bila jedan od rijetkih gospodarskih subjekata, ne samo na županjskom području nego i šire, koji je uspio pobijediti krizu, uspješno poslovati, a razmišljalo se i o proširenju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta. A zbog uskraćivanja sirovine, sve je to sada dovedeno u pitanje.

Od potrebnih

70

tisuća kubika drvne sirovine, Šišarka je u 2013. dobila samo

18

tisuća kubika, a ostalo mogu kupovati isključivo na licitacijama

Tvrtka radi uspješno, izvozi, izmiruje sve obveze prema državi i radnicima, nikome nije dužna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike