Regija
FARMA SENKOVAC KOD SLATINE

Stižu dva šlepera hrane za svinje
Objavljeno 26. srpnja, 2013.

SENKOVAC – Čini se da prestaje katastrofa na Farmi Senkovac nadomak Slatine jer danas stižu još dva šlepera s hranom za svinje. Danas je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru otvoren stečaj, a kako je za naš list rekao Franjo Otročak, dosadašnji predstečajni upravitelj koji je vodio i stečaj orahovačkog KIO-a, od sada se traži novi kupac ili zakupac za to posrnulo poduzeće. Na stečaj je odmah pristao i dosadašnji direktor Zoran Cikuša.

- Nabavili smo određenu, minimalnu količinu hrane, a dogovorili smo i drugu pošiljku, koja stiže danas. Nije riječ o obroku kakvog bi struka preporučila, ali više neće biti gladovanja svinja. Ispunjeni su svi uvjeti za otvaranje stečaja pa je on danas i proglašen i preuzet ću rješenje na bjelovarskom sudu. Sada su radnici postali vjerovnici u stečajnom postupku, prijavit će svoja potraživanja i čim se dođe do novca prodajom preostale stoke, krenut ćemo s isplatom plaća – kaže Otročak.

Nedjeljko Benko, sindikalni povjerenik na Farmi Senkovac d.o.o., zadovoljan je razvijanjem situacije i otvaranjem stečaja, smatra da će radnici dobiti svoja potraživanja te da će se na kraju proizvodnja i uzgoj stoke ipak nastaviti.

I Ministarstvo poljoprivrede upoznato je u cijelosti sa situacijom na farmi Senkovac i u okviru svojih ovlaštenja, kako su nas obavijestili, pokušava pronaći najbolja, brza rješenja za saniranje situacije u kojoj se farma našla. Sada, kod stečaja, mogu samo u dobroj vjeri pomagati stečajnom upravitelju u održavanju poslovanja i brzom okončanju stečajnog postupka u dogovoru s vjerovnicima.

Hypo Alpe Adria banka također je vjerovnik, vlasnik nekretnina, pokretnina i matičnog stada. Kako kažu u Odnosima s javnošću banke, operativno poslovanje trenutno vodi stečajni upravitelj koji može dati više komentara oko konkretnog stanja stoke.

“Hypo banka kao najveći vjerovnik aktivno radi na nalaženju partnera koji bi revitalizirao farmu i osigurao buduće poslovanje”, poručuju bankari.

U ponedjeljak će se u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak gdje bi se mogao pronaći potencijalni vlasnik koji će iz stečajnog postupka kupiti farmu ili je uzeti u zakup, otkupiti stoku i nastaviti ju uzgajati. Kako stečajni postupak bude išao, potencijalni zakupnik može kupiti i samu farmu pa bi mogla početi normalno raditi i izići iz agonije u kojoj se našla. Slobodan Kadić

Pojačan nadzor inspekcije

“U svakodnevnom kontaktu sa zaposlenicima farme i redovnim kontrolama veterinarske inspekcije uočeni su problemi u poslovanju, te se nadzor izrazito pojačao posljednjih tjedana. U kontaktu smo i sa stečajnim upraviteljem o mogućnostima kako spasiti poslovanje i nastaviti rad farme, a da se ne rasproda imovina i namire vjerovnici”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Naglašavaju da na uzroke teške financijske situacije u koju je ta privatna tvrtka došla Ministarstvo nije moglo utjecati i nema nikakva ovlaštenja za upravljanje poslovanjem i poslovne poteze.

Radnici su optimistični, traži se (za)kupac farme

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike