Regija
ONI SU STO POSTO NAJBOLJI

Tibor “lomi” fiziku i matematiku, bilda i piše,
a “informatičar” Mario pleše u slovačkom KUD-u
Objavljeno 22. srpnja, 2013.
Uspjehom dokazuju da je presudan talent i rad, a ne “prestižna” škola

VIROVITICA/NAŠICE – Tibor Žukina, 18-godišnji učenik sada već bivšeg 4.d razreda virovitičke Gimnazije Petra Preradovića prirodoslovno-matematičkog smjera, bez ijedne pogreške riješio je na maturi testove iz fizike i matematike na višoj razini. Takvih je učenika u Hrvatskoj bilo samo osmero (od Slavonaca to je još pošlo za rukom učeniku đakovačke gimnazije Hrvoju Juriniću), a Tiborove mentorice su bile profesorice Slobodanka Polašek (fizika) i Jasminka Viljevac (matematika).

- Talent za matematiku i fiziku otkrio sam još u osnovnoj školi. Profesori su me poticali na učenje i odlaske na natjecanja. Zapravo, nisam nikada baš puno vježbao ni matematiku ni fiziku, ali sam se temeljito pripremao za natjecanja, što je bilo presudno. Možda se radi i o nasljednom genu. Mama je liječnica, a i djed je bio liječnik, ali eto ja sam se odlučio za matematiku i fiziku – kaže Tibor, koji za samu maturu nije pohađao nikakve pripreme, nego je rješavao ispite s prošlih matura.

Priznao nam je, nije očekivao da će točno odgovoriti na sva pitanja iz oba predmeta pa se malo i iznenadio.

- Potajno sam se nadao, ali nisam smatrao da ću to uspjeti postići. Mislio sam, imat ću bar koju pogreškicu, ali na kraju je sve ispalo bajno – dodaje Virovitičanin, koji se već desetak godina bavi i pisanjem, a trenutno piše kolumnu na portalu virovitica.net u obliku romana u nastavcima. Do sada je objavio sedam tiskanih knjiga i dvije u elektroničkom obliku. Riječ je o jednoj zbirci pjesama, a ostalo su romani s različitim motivima o borbi dobra i zla, u kojima dobro uvijek na kraju pobijedi.

Već je upisao zagrebački FER, ali još nije siguran za koji će se smjer odlučiti nakon prve godine. Pretpostavlja da će to biti računarstvo i da će se baviti programiranjem ili možda energetika jer bi volio raditi npr. u nuklearnoj elektrani Krško na nekim proizvodnim postupcima.

A što Tibor radi u slobodno vrijeme? Ljeti vozi bicikl i ide bildati triput tjedno u teretanu. Subotom obvezno izlazi u diskoteku na sok, a ponekad i na viski, ovisi o raspoloženju, baš kao i ostali njegovi vršnjaci iz razreda. Opušta se uz stranu pop-glazbu – Beyonce i Rihannu, a od domaćih voli poslušati Tošu Proeskog i Ninu Badrić.

- Volim Viroviticu i subotnje izlaske, ali i Rokovo kada grad živne. Jedan od mojih hobija je i skupljanje suvenira: maketa brodova, amfora, anđela, svega onoga što se nađe po prihvatljivoj cijeni – dodaje Tibor, koji će ostatak ljeta provesti u rodnom gradu na bazenima u Virovitici ili Barcsu jer je već četiri dana proveo na moru u Pirovcu i Splitu.

A na pitanje što je s djevojkama, odgovara konkretno. Trenutno nema djevojku, ali se voli s njima fotografirati u gradu.

- Sada sam slobodan, pa neka se neka zainteresirana javi kad pročita ovaj članak u Glasu Slavonije – uz smiješak je rekao jedan od najboljih hrvatskih maturanata koji matematiku i fiziku ima u malom prstu.

Mario Dudjak, bivši učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, jedan je od dvojice učenika u Hrvatskoj koji je najbolje riješio ispit iz informatike. Naime, ispit iz informatike riješio je bez pogreške, a uspješan je bio i u ispitu iz matematike, riješivši 95 posto zadataka više razine, dok je fiziku riješio 90 posto. Uz te rezultate, ostala dva obvezna predmeta, hrvatski i engleski jezik, riješio je 80 posto. Pripremao se samostalno, stres ga nije pratio, a nije imao ni tremu na državnoj maturi. Ispit iz informatike, prema Marijevim riječima, nije bio težak.

- Nisam se bojao državne mature jer sam bio siguran u svoje znanje, a počeo sam i na vrijeme pripreme. Sva četiri razreda prošao sam s pet, odnosno prosjek mi je bio 5,0, i naravno da sam očekivao takav rezultat na državnoj maturi. Ispit iz informatike nije bio težak, imao sam dovoljno vremena, a stekao sam određeno iskustvo na ranijim županijskim natjecanjima. I ovim putem bih želio zahvaliti profesoru Zdenku Lovriću koji me pripremao - rekao je Mario, koji je na posljednjem natjecanju osvojio treće mjesto.

Osim što se našao u društvu maturanata koji su sa zavidnim rezultatom prošli ispite državne mature, našički gimnazijalac bio je najbolje rangirani kandidat pri upisu na Elektrotehnički fakultet u Osijeku, smjer računarstvo. Mario je rekao da je od mogućih tisuću bodova za upis, on imao 960.

- Nisam bio iznenađen jer se najviše bodovala informatika i matematika, što mi doista leži i što jako volim, uz fiziku - kaže Mario koji će ljeto prije odlaska na fakultet provesti u odmoru i zabavi. Na Krku će provesti deset dana s obitelji, a ostatak kod kuće.

Inače Mario već deset godina pleše u Slovačkom kulturno-umjetničkom društvu “Franjo Strapač” u Markovcu Našičkom. Kaže kako je ljubav prema folkloru naslijedio od oca kojima ima slovačke korijene, a matematiku i fiziku zavolio je zahvaljujući majci koja predaje te predmete u našičkoj osnovnoj školi.

Slobodan KADIĆ/Snježana FRIDL
Bez ijedne pogreške

Tibor Žukina iz virovitičke Gimnazije Petra Preradovića prirodoslovno-matematičkog smjera među osmero je hrvatskih maturanata koji su bez ijedne pogreške riješili testove iz fizike i matematike na višoj razini. Mario Dudjak, bivši učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, jedan je dvojice učenika u Hrvatskoj koji je najbolje riješio ispit iz informatike - također bez ijedne pogreške.

Mario Dudjak najbolji je brucoš na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku

Tibor Žukina objavio je sedam tiskanih knjiga i dvije u elektroničkom obliku

OBOJICA SU SE PRIPREMALA SAMOSTALNO, BEZ DODATNIH INSTRUKCIJA

Najčitanije iz rubrike