Novosti
UKIDANJE ZASTARE ZA POLITIČKI MOTIVIRANA UBOJSTVA

Karamarko za izmjene Ustava
Objavljeno 15. srpnja, 2013.

Vezani članci

POZIV NEZAVISNOG SABORSKOG ZASTUPNIKA

Kajin: Izmjenama Ustava treba pristupiti što prije

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je izravno najavio da će njegova stranka podržati ustavnu promjenu kojom bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva, prije svega iz razdoblja komunizma. Premda je ponovio HDZ-ov stav da je potrebno samo promijeniti zakon kojim se onemogućava izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, Karamarko je sasvim jasno izrazio namjeru da se pridruži SDP-ovoj inicijativi. Time je osigurana dvotrećinska većina nužna za izmjenu Ustava, čak i u situaciji da sve ostale parlamentarne stranke glasaju protiv. “Naravno da smo za to da se s komunističkim zločinima raščisti, ali ne samo kroz ovu fazu, tipa mogućih inkriminacija gospodina Perkovića i sličnih, nego puno, puno šire. Želimo procesuiranjem tih zločina reći što je zapravo komunizam bio u Hrvatskoj. Past će mnoge ikone i pozlate s poznatih imena, ali mislim da je vrijeme da to napravimo. Ušli smo u Europu, a Europa se s tim ne igra”, izjavio je Karamarko novinarima u Saboru.

On je nedvosmisleno poručio da povlačenje sporne odredbe zakona kojim se regulira europski uhidbeni nalog nije uvjet za HDZ-ovu podršku ustavnoj promjeni.

- Za nešto što se moglo napraviti jednom malom lopatom i motikom, gospodin Milanović treba traktor. Ali ako oni misle da se to može riješiti samo traktorom, onda ćemo mi to riješiti zajedno s njima - slikovit je bio predsjednik HDZ-a. Karamarko je istaknuo da je važno i kako će u konačnici točno izgledati formulacija koja će se ugraditi u Ustav, pa će o tome HDZ na jesen razgovarati sa SDP-om. SDP je predložio da se u članak 31. Ustava, kojim se propisuje da nema zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i iz pretvorbe i privatizacije, dodaju "kaznena djela teškog ubojstva i teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda".

HNS zasad odbacuje mogućnost da i njihovi zastupnici sudjeluju u izglasavanju promjene Ustava.(D.Cig.)

Možda ste propustili...

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

PROMJENE NAVIKA GRAĐANA MIJENJAJU I POSLOVANJE TVRTKI

Razglednice gotovo više nitko i ne šalje, ali dostava paketa raste

Najčitanije iz rubrike