Osijek
UNOSAN BIZNIS PRODAJE STAROG PAPIRA

Pod okriljem noći krstare ulicama i kradu sadržaj plavih kanti
Objavljeno 8. srpnja, 2013.
U Osijeku je trenutno jedno otkupno mjesto u Jablanovoj 37

Ovih dana, posebice u večernjim satima mogu se vidjeti brojni građani kako preturaju po plavim kantama u potrazi za starim papirom.

Kao što je skupljanje boca nekima izvor preživljavanja, a nekima i biznis, čini se da je i potraga za starim papirom uzela maha. U nekim dijelovima grada pojedinci dolaze automobilima do plavih kanti i doslovce cijeli sadržaj istresaju u prtljažnike, a neki čak tovare i na bicikle.

Tu pojavu Osječani različito komentiraju, dok jedni govore: “Pustite ih, to su siromašni građani, to im je jedini način preživljavanja”, drugi smatraju da se radi o poslu manjih organiziranih skupina koje na taj način dobro zarađuju, a s druge strane obezvređuju trud stanara koji skupljaju stari papir i odlažu ih u plave kante.

Pravu lavinu potrage za starim papirom zapravo je izazvala ponuda Tiska koji za otkup nude 50 lipa za kilogram, a jedna osoba dnevno može donijeti maksimalno 150 kilograma što iznosi 75 kuna. Nakon predaje starog papira osobi se izdaje potvrda s navedenim iznosom otkupa. U Osijeku je trenutno jedno otkupno mjesto u Jablanovoj 37, dok je iznos otkupa moguće podići na bilo kojem kiosku Tiska.Važno je napomenuti da prije predaje treba papir sortirati, te odvojiti novinski papir i letke od časopisa i kataloga.Tu mogućnost počeli su koristiti mnogi Osječani, a kako svaka kuna dobro dođe mnogi su već počeli “operirati” po kantama u potrazi za starim papirom koji će moći unovčiti.

Iz Unikoma kažu da se još uvijek nije osjetio pad prikupljanja starog papira koji se odlaže u njihove plave kante. “U prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno je 141.500 kilograma starog papira, a u 2012. godini osjetili smo rekordan porast od 300 posto u odnosu na 2011. godinu. Kakvo će biti stanje od sada još uvijek ne znamo, ali zasigurno da će građani kao i u slučaju povratne ambalaže boca iskoristiti i ovu mogućnost,” rekla je Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.

Naša sugovornica dodaje da je mnogo razloga zašto bismo prikupljali stari papir. Na taj način sudjelujemo ne samo očuvanju šuma nego i očuvanju cijelog planeta, a skupljanjem starog papira značajno se smanjuje količina otpada koja se odlaže na deponije te se na taj način dobiva sirovina za proizvodnju novog papira.

Ivana MIHALJEVIĆ
Onima bez auta ne isplati se vući papir u Jablanovu ulicu

U našu redakciju pristigli su upiti starijih građana koji bi željeli iskoristiti ovu mogućnost, ali nemaju kako doći do Jablanove ulice, s obzirom na to da većina njih nema automobil, a pješice ili autobusom je neizvedivo nositi isplative količine starog papira. Budući da imaju male mirovine svaka kuna im je dobrodošla, pa se nadaju da će im se nekako izići u susret kako bi i oni mogli iskoristiti ovu mogućnost koju nudi Tisak.

50

lipa za kilogram starog papira plaća Tisak

75

kuna dnevno može se zaraditi na starom papiru

IZ UNIKOMA KAŽU DA SE JOŠ UVIJEK NIJE OSJETIO PAD PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA KOJI SE ODLAŽE U NJIHOVE PLAVE KANTE

Najčitanije iz rubrike