Regija
PRVI POSLOVNI POTEZ SELJAKA NAKON ULASKA U EU

Račinovački OPG svoju
biosoju prodao u Berlin
Objavljeno 4. srpnja, 2013.
Dana 2. srpnja Andrija je otpremio dva tegljača napunjena s 36 tona ekološke soje

RAČINOVCI - U Račinovcima, selu u općini Drenovci smještenoj na istoku županjske Posavine u takozvanoj Cvelferiji, u obitelji Kovačić uspješno djeluju dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva - OPG Dragica Kovačić i OPG Andrija Kovačić, majka i sin. Isključivo se bave ekološkom proizvodnjom i već šest godina imaju hrvatski EKO proizvod, vlasnici su hrvatskog i europskog certifikata. Obrađuju 55 hektara zemlje, imaju kompletnu mehanizaciju i vlastite silose. Uglavnom siju pšenicu i soju, tu je i voćnjak jabuka od dva jutra površine i pola hektara šljivika.

– Možda sam prvi seljak u našoj državi koji je drugi dan nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju prodao i otpremio u Njemačku biosoju. Sretan sam jer iz ovih malih OPG –a, iz mojih Račinovaca odlaze dva tegljača natovarena džambo vrećama svaka teška po 1.250 kilograma ekosoje za glavni grad Njemačke kupcu u Berlin – ističe svoje zadovoljstvo mladi ratar Andrija Kovačić kojem pomažu pri utovaru, majka Dragica i dva prijatelja.

Dana 2. srpnja Andrija je otpremio dva tegljača napunjena sa 36 tona ekološke soje. Kada govori o ovom poslu posebno naglašava da isključivo sije sjeme osječke IKA soje koja je u Hrvatskoj rado sijana, a i kvaliteta je koju Europa traži.

– Prije dvadeset dana su iz Berlina došli kupci da vide soju prošlogodišnje žetve. Potpisali smo ugovor, dobio sam avans, a za dva tjedna stići će kompletna isplata i time su pokazali interes za još veće količine. Vidjeli su i moju ekopšenicu ovogodišnji rod i žele otkupiti urod sa svih 22 hektara - riječi su Andrije Kovačića koji kaže da ga cijena pšenice ne brine, jer on ima europsku cijenu za svoj urod, te da se cvelferski, županijski i hrvatski poljoprivrednici trebaju okrenuti eko proizvodnji, jer je ona ona od koje ratari mogu živjeti. Posebno je naglasio da mu ovi početni poslovi daju za pravo da će poljoprivrednicima i te kako biti bolje sada u Europi, naravno za one koji žele raditi i od svoga rada živjeti.

Stjepan BOGUTOVAC

Naglašava da isključivo sije sjeme osječke IKA soje koja je u Hrvatskoj rado sijana, a i kvaliteta je koju Europa traži

1.250

kilograma teži svaka vreća ekosoje

Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike