Regija
NEMA NOVCA - OPĆINE NE UPLAĆUJU TZ-U

Gasi se Turistička zajednica Baranje?
Objavljeno 26. lipnja, 2013.
Troje zaposlenih ove je godine dobilo dvije plaće

BELI MANASTIR - Nakon pet godina postojanja, Turističkoj zajednici Baranje, koja pokriva sve baranjske općine osim Bilja i Draža, prijeti gašenje ili, u najboljem slučaju, preustroj. Tvrdi to direktor TZ-a Baranje Nenad Bračun, ističući kako je dugoročno funkcioniranje TZ-a u ovakvom obliku neodrživo.

- Sve se vrti oko novca, a novca jednostavno nema - kaže Bračun, objašnjavajući kako od (ne)uplata baranjskih jedinica lokalne samouprave više ne mogu normalno funkcionirati.

Osim što su, nastavlja, ove godine uspjeli isplatiti samo dvije plaće, nedostatak novca koči ih u pokušaju realizacije velikog broja planiranih aktivnosti.

- Pogreška je učinjena u startu, prilikom osnivanja TZ-a Baranje. Tadašnje je Turističko vijeće s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisalo sporazum kojim općine jamče uplatu po 15.000 kuna godišnje, a Grad se obvezao uplaćivati 70-ak tisuća kuna za isto vremensko razdoblje. No, sporazum nije obvezujući poput ugovora - priča Bračun, naglašavajući kako su uplate neko vrijeme bile uredne, ali su stale.

U posljednje vrijeme, dodaje, općine nekada uplate nešto, a nekada ništa. Kaže kako Općina Petlovac već tri godine nije uplatila ni lipe, Kneževi Vinogradi manje nego ranije... Uz sve to, turističke članarine i boravišne pristojbe su male.

- U TZ-u nas je zaposleno troje, od kojih je jedna djelatnica na odlasku. Mjesečno nam je za plaće potrebno 28.000 kuna, a gdje je ostalo, poput režija i organiziranja različitih turističkih manifestacija - žali se Bračun, upozoravajući da su oni neprofitna organizacija, te da bi članovi Turističkog vijeća hitno trebali sjesti s načelnicima baranjskih općina i pregovarati o budućnosti TZ-a. Ako se ne dogovore, mišljenja je, teško da će TZ Baranje dalje moći raditi.

Izlaz, ako dogovora ne bude, Bračun vidi u gašenju TZ-a Baranje i ponovnom osnivanju TZ-a Belog Manastira, premda se to kosi s naputcima o okrupnjavanju TZ-ova. Unatoč neimaštini, tvrdi da su za Baranju mnogo napravili, promičući je na brojnim sajmovima, često o vlastitom trošku, suorganizirajući brojne turističko-gastro-zabavne manifestacije i slično.

Ivica GETTO
Softver za mobitele

Posljednji projekt koji su htjeli promovirati ovih dana novi je softver za mobitele sa svim značajnim turističkim baranjskim destinacijama i informacijama. “Softver je gotov, radi se samo na poboljšanju nekih tehničkih detalja”, objašnjava Bračun, te zagonetno dodaje kako će ga promovirati - netko drugi.

S općinama je potpisan sporazum koji ne obvezuje kao ugovor

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike