Regija
ŠTITARU LANI ČAK 44,63 POSTO PRORAČUNA POJELE PLAĆE

Načenik Bikić najavio anketiranje Štitaraca o svrhovitosti općine
Objavljeno 14. lipnja, 2013.

ŠTITAR - Ovih dana iz Zagreba ponovno stižu upozorenja o prevelikom broju općina i njihovoj neodrživosti. Sadašnji je ustroj takav da samo četvrtina gradova, općina i županija raspolaže proračunima koji im omogućuju zadovoljavanje temeljnih funkcija zbog kojih su osnovane. U Vladi se još ne izjašnjavaju hoće li se mijenjati teritorijalni ustroj, no u resornom Ministarstvu regionalnog razvoja pripremaju podloge za novo definiranje nerazvijenih područja i drukčiju raspodjelu državne pomoći.

Na popisu općina kojima su plaće zaposlenika lani pojele gotovo polovinu proračuna, točnije 44,63 posto, nalazi se i Štitar. I načelnik Marko Bikić smatra da je ovakav način poslovanja i odnosa države prema jedinicama lokalne samouprave neodrživ.

– Naš proračun iznosi samo 1,24 milijuna kuna, a na ime povrata poreza morali smo isplatiti čak 178 tisuća kuna, što je preveliko opterećenje. Dolazimo u situaciju da nakon isplate mjesec, dva ostajemo bez ikakvih prihoda, a moramo plaćati dospjele obveze - upozorava Bikić.

Uz njega i profesionalnog zamjenika načelnika iz bivšeg mandata, u Općini su zaposleni tajnica i komunalni redar.

– Naši koeficijenti za obračun plaća najniži su u Hrvatskoj, tajnica i komunalni redar imaju 1,0, a ja kao načelnik 1,7 i plaću od 6.500 kuna. Lani smo u javnim radovima imali osam djelatnika, čije su plaće također ušle u prosjek i dovele do tih 44,63 posto, iako plaće zaposlenika Općine ne prelaze zakonski dopuštenih 20 posto proračuna - pojašnjava Bikić.

Ističe da je Štitar jedina općina u RH koja nema nikakve imovine, nije kreditno sposobna i općinskim čelnicima ruke su doslovno svezane za bilo kakvo zaduživanje i financiranje projekata. Naime, ni nakon šest godina otkako se Štitar izdvojio iz sastava Grada Županje nije završena podjela zajedničke imovine, prava i obveza. Pokrenuta je arbitraža i Vlada RH imenovala je Komisiju, a donesena je i odluka o osnivanju jedinstvenog Povjerenstva predstavnika Županje i Štitara, koji će zajednički evidentirati predmet spora, odnosno točno utvrditi imovinu - nekretnine, pokretnine, financijska prava i obveze, imovinska prava i obveze prema trećim osobama. Arbitražni sud će potom donijeti odluku i to će biti najpravednije i najprihvatljivije rješenje za obje strane. I

Bikić ističe kako mu je jedan od prioriteta ispitati javno mišljenje o opstojnosti općine, odnosno provesti anketu među mještanima Štitara o tome smatraju li da Štitar može funkcionirati kao samostalna općina.

– Unatoč svim problemima i poslovanju s opterećenjem, Općina Štitar na vrijeme podmiruje sve svoje obveze, ne vučemo nikakve repove i mogu reći da smo 2012. godinu završili u plusu - zaključuje Bikić. Marija Lešić Omerović

Bez zle krvi između Županje i Štitara

Bikiću je, kao i gradonačelniku Županje, Davoru Miličeviću najvažnije da općina i grad kojima su na čelu ne budu oštećeni.

- Između Grada Županje i Općine Štitar nema nikakvih negativnih konotacija, ali svatko od nas mora zastupati vlastite interese. Međusobna suradnja je odlična, što smo i pokazali kandidiranjem zajedničkog projekta za gradnju pročistača otpadnih voda u Županji i kanalizacijske mreže u Štitaru, vrijednih 2,5 milijuna eura. Moje je mišljenje da bi se, u slučaju da dođe do ukidanja nekih općina i njihovog pripajanja susjednim jedinicama lokalne samouprave, Štitar vratio Županji jer za mene treće opcije nema - zaključuje Bikić.

Štitar je jedina općina u RH koja nema nikakve imovine

Marko Bikić

načelnik Štitara

Kad isplatimo povrat poreza, mjesec, dva smo bez bez prihoda

Općinski proračun iznosi samo

1,24

milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike