Regija
PREDSTAVLJEN JEDINSTVENSTVEN PROJEKT

Biblijski vrt “Sveti Franjo” – primjer i za buduće učenike
Objavljeno 12. lipnja, 2013.

BARANJSKO PETROVO SELO – Učenici i nastavnici Osnovne škole Šećerana, područnog odjela u Baranjskom Petrovom Selu, jučer su u prostorima svoje škole u središtu mjesta, okupljenim roditeljima, bakama i djedovima, ali i brojnim zainteresiranim mještanima prezentirali potpuno nov, neobičan i jedinstven projekt simboličnog naziva – Biblijski vrt „Sveti Franjo“!

Kako je naglašeno na jučerašnjoj svečanosti otvorenja ovog vrta u sklopu školske zgrade, kojem je nazočio i ravnatelj Osnovne škole Šećerana, Drago Mavrin, a koji je blagoslovio i župnik župe Baranjsko Petrovo Selo i Torjanci, vlč. Robert Kirhofer, ovaj veliki projekt započeo je početkom ove školske godine, a nastavit će se još i sljedećih nekoliko godina. Učenici te njihove nastavnice i pokretačice cijelog projekta Ana Bačić i Tatjana Kusalić, kažu da im je cilj bio upoznati biljni svijet Biblije te sagraditi vrt kao mjesto za učenje, odmor, meditaciju i duhovni razvoj. “Osim toga, ovo nam je bila ujedno i odlična prilika da na pomalo nesvakidašnji način osposobimo učenike za buduće vrijeme. Ono može biti različito od sadašnjosti, a mi teško možemo predvidjeti koje će znanje i vještine tada biti nužni, no držimo da ćemo učenike najbolje pripremiti učeči ih da sami uče, da budu za to otvoreni i spremni učiti cijeli život”, poručuju zadovoljno nastavnice, koje su u projekt ucijepljen u školski kurikulum, uz djecu i nastavnike uspjele uključiti i roditelje i župnika, ali i lokalnu zajednicu. Realizaciji projekta pomogle su i Hrvatske šume te “International Inner Wheel” klub u Osijeku. Zahvaljujući njima, ali i radu učenika i nastavnika, Baranjsko Petrovo Selo uz školu je dobilo Biblijski vrt koji se sastoji od šume, vinograda, voćnjaka, oranice, povrtnjaka te začinskog i ljekovitog bilja unutar škole s više od 40 različitih biljnih vrsta, ali i prostor za potrebe učionice na otvorenom.

Lidija ANIČIĆ
SVETI FRANJO – ZAŠTITNIK EKOLOGA

Osim činjenice da svi učenici na svoj način bili involvirani u ovaj projekt, koji trebaju nastaviti generacije koje dolaze, jedna od težih odluka bila je imenovanje novog vrta. Zbog toga je u školi bio organiziran natječaj za naziv vrta, na kojem su učenici odlučili da će vrt nositi ime po Svetom Franji, kojeg je papa Ivan Pavao II. 1979. godine proglasio i - zaštitnikom ekologa, kojima se s razlogom smatraju i učenici petaračke škole.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike