Regija
RATARI SE PRIPREMANJU ZA SKORU ŽETVU

U prvoj žetvi u EU ratari traže za pšenicu
otkupnu cijenu od 1,35 do 1,40 kuna
Objavljeno 10. lipnja, 2013.

ĐAKOVO - Vrijeme se napokon stabiliziralo. Kiša je stala u zadnji čas, jer pred vratima je žetva - skidanje ječma možda bi moglo krenuti već idućega tjedna, a pšenice početkom srpnja. Kombajni, znači, ulaze u polja u trenutku kada postajemo punopravni član EU, pa je ovo, znakovito, prva žetva u Uniji na čijem ćemo tržištu pšenice participirati sa svega jedan posto proizvodnje žita. No, zato, prognoze su struke, ove godine očekuje nas rekordna žetva - s milijun tona pšenice, a ona se inače kreće na 450.000 do 900.000 tona, s tim da su naše potrebe samo pola od toga - približno 500.000 tona. Zasijano je 20 posto više nego lani. No, i EU, njen središnji, žitorodni dio, očekuje da ovo bude godina rekordne proizvodnje pšenice. Ratari sada strahuju od naglog rasta temperatura, odnosno da urod ne doživi temperaturni šok.

- To nikako ne bi bilo dobro za ječam, posebice ne za pšenicu - došlo bi do nagle zriobe, bolesti, kaže predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo, procjenjujući da će pšenica imati dosta primjesa zbog korova kojima su pogodovale kiše, pa je prerastao pšenicu. Seljaci priželjkuju bar lanjsku cijenu pšenice - od 1,35 do 1,40 kuna po kilogramu.

- Teško je odrediti, s obzirom na ulazak u EU i kretanja na tom velikom tržištu, no ona ne bi smjela biti manja od proizvođačke - od 1,35 do 1,40 kn, s obzirom na poskupljenje repromaterijala, počevši od goriva, gnojiva, herbicida, sjemenske pšenice... Naša pšenica jednostavno toliko košta i tu završava sva priča. Mislim da za našu pšenicu ima interesa, kaže Laslo, dodajući da se očekuje kvalitetna žetva, a analogno tome i kvalitetna cijena.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić također zagovara cijenu od 1,40 kuna, no, kaže, neslužbeno su pojedini otkupljivači već izišli sa svojom kalkulacijom od 1,20 kuna.

- Ako je pšenica na mađarskoj burzi 1,40 kuna, ne vidim razloga zašto joj to ne bi bila cijena i kod nas - kaže Brlošić. Dodaje, proizvođaču samo na trošak proizvodnje jednog kilograma otpada oko 1,30 kuna. Proziva Savjet za žitarice Ministarstva poljoprivrede, jer se ono još nije sastalo, a žetva je pred vratima.S.Župan

Rekordna žetva, manja cijena

Direktorica Žitozajednice dr. Nada Barišić izjavila je ovih dana da Hrvatsku u godini ulaska u EU očekuje rekordna žetva s približno milijun tona pšenice, ali i njena niža cijena. ”I EU, njen centralni dio - Mađarska, Rumunjska..., očekuje rekordnu proizvodnju te žitarice čiji će viškovi ove godine biti 20, a lani su bili 11 milijuna tona. Najavljuje se pad cijena hrane ulaskom u EU, pa se očekuje i pad cijene pšenice i to treba reći našim proizvođačima”, rekla je Barišić.

Najčitanije iz rubrike