Novosti
NEZAPAMĆENI VODNI VAL SVE BLIŽE HRVATSKOJ

Zeleni otok već je pod vodom, moguć najcrnji scenarij u Baranji
Objavljeno 7. lipnja, 2013.
U Batini će u nedjelju biti proglašena izvanredna mjera obrane od poplave

Vezani članci

STIŽE EKSTREMNO VELIK VODNI VAL DUNAVA

Ne izdrže li nasipi, ugroženo će biti Kopačevo, Bilje i Darda

HRVATSKE ŠUME POMOĆI ĆE DIVLJAČI

U Baranji 2.500 jelena i svinja na trećini životnog prostora

OSIJEK - Do sada nezapamćeno veliki vodni val koji dolazi Dunavom prema Hrvatskoj prošao je Beč i Bratislavu gdje je u 12 sati izmjeren vodostaj 1.029 centimetara, kazao je Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu, zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za Sektora B, na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je dao najnovije informacije o vodostajima i o aktivnostima koje se provode u pripremi za nadolazak vodnog vala u Batinu. Razine Dunava kod Batine jučer u 13 sati iznosio je 551 centimetar zbog čega je poplavljen Zeleni otok, a voda je ušao u prizemlja dvadesetak vikendica u ovom vikend-naselju.

- Naša prognoza je da će u petak Dunav narasti do 1.040 centimetara u Bratislavi, ili koji centimetar više, što je vrlo znakovit podatak koji ukazuje porast od najviše zabilježenog vodostaja. Kod nas je cijela Baranja u stanju redovne obrane od poplave, a u Batini u nedjelju će biti proglašena izvanredna mjera obrane. U ponedjeljak očekujemo +698 centimetara visok vodostaj u Batini. Kod Nemetina smo uspostavili punkt s deponijem pijeska, a sada premiještamo taj pijesak na višu lokaciju, jer postoji opasnost da ga rijeka odnese. Imamo 350.000 vreća za pijesak, od kojih smo dio počeli puniti, bit će spremne za hitne intervencije ojačavanja i nadopune nasipa na području od Batine do Iloka i područje Osijeka, kazao je Biglbauer.

Davor Rukavina, rukovoditelj branjenog područja u Baranji, kazao je kako su jučer zatvorili pristup spustu u središtu Batine kako bi se osigurali od prodora Dunava na tom dijelu. "Stalno se nadzire prostor Baranje. Zatvarali smo kanale i propuste kako ne bi dobili povratne vode u naselje Batina. Dovozimo vreće s pijeskom na sva moguća kritična mjesta. Gradilište pristaništa za riječne brodove u Batini nalazi se u nebranjenom dijelu", kazao je Rukavina, a Biglbauer dodao kako će ga voda poplaviti, ali ne očekuju neku posebnu štetu i nema opasnosti da Dunav uništi do sada učinjeno na pristaništu. Na sastanku je okupljenima predočena i karta Baranje na kojoj su označena područja koja bi mogla biti ugrožena u najcrnjem scenariju pri maksimalnim vodostajima i probijanja vode na više mjesta – riječ je o poljoprivrednim površinama i pustarama, te mjestima Darda, Bilje i Kopačevo. U Hrvatskim vodama procjenjuju da će se vodni val u Hrvatskoj zadržati dva tjedna.

Darko PEJIĆ
pripreme i u Vukovaru

VUKOVAR – Sve nadležne službe spremne su za uspješnu obranu od poplava i nema mjesta brizi, jer je stanje potpuno pod kontrolom – poručeno je jučer građanima sa sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje grada Vukovara. Na sjednici je govora bilo o predviđanjima porasta vodostaja Dunava idućih dana, a predstavnici Hrvatskih voda naglasili su kako se očekuje ekstremno velik vodni val, iako se još uvijek ne može sa sigurnošću prognozirati koji će vodostaj Dunav dosegnuti na svom vrhuncu. U ovom trenutku, neke su procjene da će Dunav u Vukovaru dosegnuti vodostaj od +720 centimetara, koliko je bilo zabilježeno i 2006. godine. Vukovarski Stožer donio je zaključak kako Hrvatske vode, kao nositelj aktivnosti na obrani od poplava, ali i ostale operativne snage u procesu zaštite i spašavanja obavljaju kvalitetne pripreme kako bi se uspješno obranili od poplave. Prema prognozama, pripremno stanje u Vukovaru bi moglo biti uvedeno u subotu. Stanje na Dunavu bit će tema i danas, kada se u Palači Srijem u Vukovaru održava izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije. (S.B.)

10

metara visok Dunav je jučer bio u Bratislavi

698

centimetara visok vodostaj očekuje se u ponedjeljak u Batini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike