Novosti
STIŽE EKSTREMNO VELIK VODNI VAL DUNAVA

Ne izdrže li nasipi, ugroženo će biti Kopačevo, Bilje i Darda
Objavljeno 5. lipnja, 2013.
Glavnina vodenoga vala očekuje se za tjedan dana, poplavit će i lijeva dravska obala

Vezani članci

POPLAVE HARAJU EUROPOM

Nagli porast Dunava očekuje se krajem tjedna

OSIJEK - Ako podcijenimo opasnost posljedice mogu biti katastrofalne - alarmantan je to zaključak jučerašnjeg sastanka županijskog Stožera zaštite i spašavanja na kojemu su izneseni zabrinjavajući podaci o vodostaju Dunava.

- Za sedam do deset dana možemo očekivati glavninu vodnog vala. Jučer u 7 sati proglašene su redovne mjere obrane od poplava, što znači da je vodostaj već u Batini premašio +500. Očekivani je porast Dunava za još dva metra, ali može doseći i +750 cm. Visok Dunav usporavat će Dravu koja će rasti pa u Osijeku možemo očekivati porast vodostaja i uspostavu redovnih mjera obrane i premašivanje vodostaja od +400 cm, što znači da će se izliti na lijevu obalu.

Ekstremna situacija

Ovo će biti ekstremno velik vodni val Dunava, drugi ili treći u povijesti, no, ne bi bilo neko veliko iznenađenje ako se on iskaže u još većoj snazi i ostvari neke nove ekstremne vrijednosti na našem području. Naši dunavski nasipi dobro su dimenzionirani i brane nas od stogodišnjih velikih voda uz dodatnih 1,20 metara nadvišenja. U Baranji nas štite i na +900 cm, a ne očekujemo da će biti više od +800 cm u Batini. Ipak, to su ekstremno veliki vodni valovi, to je iznimno velik vodni stupac, a u Baranji se nalazi stotinjak kilometara nasipa i on može popustiti pod silinom vode. Popuste li nasipi u Baranji bit će ugroženo i Kopačevo i Bilje i Darda, poljoprivredne površine i gospodarski objekti. Javnost treba znati – nema apsolutne sigurnosti po pitanju obrane od poplava, što se pokazalo uzvodnije u zapadnim mnogo bogatijim zemljama. Znamo da rizik postoji i tu smo da taj rizik od mogućih poplava i posljedica svedemo na najmanju moguću mjeru. Pozivam sve koji imaju vikendice na Zelenom otoku i na ušću Drave u Dunav da pripaze, jer u slučaju iznimno velikog vodostaja mogu biti potpuno odsječeni, upozorio je Đuroković, te dodaje da, za sada, nema potrebe za pozivanje vojske u pomoć.

Kao 1965. godine?

“U sljedećih nekoliko dana treba se pripremiti kao da očekujemo scenarij velikih poplava iz 1965.”, upozorio je župan Vladimir Šišljagić. Kako ekstremni vodostaji obično uzrokuju velike probleme odvodnoga sustava, direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić ističe da je mobilizirao sve zaposlene i mehanizaciju, te se pripremaju da utjecaj vodnog vala bude što manji. “U stalnom smo kontaktu sa svim službama i radit ćemo što god se od nas bude tražilo”, rekao je Novoselić.

Ovo nije prvi vodni val Dunavom, nego šesti po redu i dobar dio retencijskih područja je napunjen tako da vodni val neće mnogo vode gubiti duž svog toka. Tlo je natopljeno, malo toga se procjeđuje u podzemlje. Stoga je za očekivati da će kao ekstremno velik val Dunavom ući u Hrvatsku. Pripremljeno je 300.000 vreća, a ekipe raspolažu i modernijom tehnologijom za poplavne situacije. Đuroković dodaje da se uz sve javlja i porast razine podzemnih voda pa su moguća potapanja naselja, što bi se moglo javiti u Podravlju, Donjem gradu... “Moglo bi biti problema s vodom u podrumima, jer je razina podzemnih voda visoka, ali probleme mogu stvoriti i procjedne vode”, upozorava Đuroković.

M.MIHELIĆ/D.PEJIĆ
Ne parkirajte kod Kožare

Područje ispod Kožare u Donjem gradu slaba je točka kod vodostaja Drave u visini od 320 cm. Kako se očekuje vodostaj viši od 400 cm Ljubomir Novoselić upozorava da su problemi i te kako mogući. “Imamo još malo vremena. Građane molimo da svoja vozila ne parkiraju u kritičnim ulicama pokraj Kožare. Ondje ćemo podizati kotu poklopaca šahtova kako ne bismo dobili povratnu vodu, a specijalni kanaločistači ulazit će u te ulice”, naglasio je Novoselić.

Vatrogasna služba spremna

Djelatnici JPVP grada Osijeka pregledali su cjelokupnu opremu potrebnu za poplavne aktivnosti i riješeni su svi žurni popravci. “U slučaju nepredviđenih aktivnosti uključuju se i drugi subjekti koji su velik potencijal i možemo ga koristiti. U Batini smo već pregledali obalu i u očekivanju visokog vodostaja do kojeg će sigurno doći koncentriramo našu opremu”, rekao je Boris Banjan, glavni zapovjednik JPVP Grada Osijeka. Moguće su intervencije i na osječkoj strani u slučaju jačih kiša. Vatrogasci, kao nositelji sustava zaštite i spašavanja kod ove vrste ugroza poduzet će sve, kaže Banjan, da zaštite osobe i imovinu.

11

tisuća kubika u sekundi (11 milijuna litara) trenutačno protječe Dunavom u Njemačkoj

8,5

tisuća kubika u sekundi Dunavom će protjecati kada vodni val stigne do Batine, očekuju u Stožeru

300

tisuća vreća s pijeskom već je napunjeno

900

centimetara visina je baranjskih nasipa, no zbog velike količine vode oni mogu popustiti

U Podravlju i Donjem gradu također bi moglo biti problema zbog visokog vodostaja Drave

Možda ste propustili...