Regija
PLUTAJUĆA PREZENTACIJA

Predstavili Baranju ploveći od Beograda do Bratislave
Objavljeno 5. lipnja, 2013.
Plutajuća konferencija Dunavom za cilj je imala povezati ponuđače usluga

BELI MANASTIR - Ploveći nabujalim Dunavom od Beograda do Bratislave, djelatnici TZ Baranje prezentirali su predstavnicima ministarstava i turističkih agencija podunavskih država ponudu regije između Dunava, Drave i granice s Republikom Mađarskom. Trodnevnu Dunavsku brodsku koferenciju organizirao je Danube Competence Centra (Dunavski kompetencijski centar) iz Beograda s partnerima iz EU, ministarstvima ekonomije Srbije, Rumunjske i Bugarske te Hrvatskom gospodarskom komorom.

- Plutajuća konferencija Dunavom za cilj je imala povezati ponuđače turističkih usluga, dakle vinare, muzejske lokacije starog Rima, turističke zajednice, incoming turističke agencije i slične subjekte u podunavskim zemljama jugoistočne Europe s turističkim agencijama iz regije te iz zapadne Europe, posebice s njemačkim tržištem - objašnjava Nenad Bračun, direktor TZ Baranje.

Naglašava kako je brodska konferencija vodila putevima rimskih careva, odnosno vinskim rutama srednjeg i južnog toka Dunava u sklopu projekta Cultural Routes in the middle and lower Danube region. Baranja je, između ostalog, predstavljena kroz vina vinarija Belje, Kolar i Josić, koja su oduševila goste i sudionike konferencije na Dunavu, a boje hrvatskog dijela dunavske regije ''branila'' su i iločka vina.

- Baranjska i iločka vina ostala su bez jače konkurencije među regionalnim rivalima. Uz standardnu graševinu, merlot i traminac, najveće pohvale odnijela su rose baranjska vina, što je potvrdila većina putnika na cruiseru River Art - tvrdi Bračun, napominjući kako su vlastitu vinsku ponudu predstavile ukupno 32 vinske podregije iz četiri države. Dodaje kako su sudionici konferencije (među kojima i partneri iz talijanskih odnosno engleskih turističkih organizacija) zaključili da je Hrvatska otišla poprilično daleko u smislu organiziranosti turističke gastro i vinske ponude, uz dobro razvijenu mrežu vinskih cesta, brojnost vinarija po vinskoj cesti, restorana, seoskih gospodarstava, popratnih tematskih festivala te sajmova.

Ivica GETTO
vina prezentirao Cezar

Razmišljajući kako na prikladan način prezentirati Baranju i uključiti se u ''priču'' koja je vodila putevima rimskih careva, Mislav Pavošević, ''prezentator'' TZ-a Baranje uspješno je ''odglumio'' rimskog cara Cezara. Inače, hrvatski tim, predvođen Vlastom Klarić iz HGK, zadivio je sudionike konferencije mini predstavom u kojoj su sudjelovali TZ Baranje, TZ Ilok, TZ Nin, TZ Pula i TZ Zadar. Svi su bili odjeveni u rimske legionare i patricije, te u pratnji Cezara i carice, pokazali kako su Rimljani u naše krajeve donijeli kulturu proizvodnje vina. Dodatno gastro-oduševljenje nastupilo je kušanjem baranjskog sira i kulena.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike