Regija
RAT ZA 75 HEKTARA ZEMLJIŠTA

Novom zakupniku bivši potpuno blokirao
ulaz u njivu traktorima i mehanizacijom
Objavljeno 4. lipnja, 2013.
ZAKUPILI ZEMLJU, ALI IM JE HANA-PODGORAČ NE DA OBRAĐIVATI

PODGORAČ - Tihi sukob između bivšeg i sadašnjeg zakupca, Hane-Podgorač i OPG-a Paulić iz Podgorača, rezultirao je blokadom zemljišta. Iako imaju pravni temelj, tvrdi Silvija Paulić, vlasnica OPG-a, da uđu u posjed državnog zemljišta u svrhu obrade, prošlog vikenda onemogućio ih je bivši zakupnik traktorima i mehanizacijom.

- Na natječaju smo dobili zemlju u zakup na 20 godina. U posjed smo trebali biti uvedeni još 2. svibnja, međutim, na zemljištu je bila posijana trava i u dogovoru s općinskim povjerenstvom i Županijskim državnim odvjetništvom to je prolongirano za kraj svibnja. No kada su naši ljudi i predstavnici općinskog povjerenstva došli na zemljište, dočekali su nas traktori bivšeg zakupca i blokirali nas. Ne možemo poorati i posijati suncokret, a već sada procjenjujemo da nam je nanesena šteta veća od 300.000 kuna - ispričala nam je Silvija Paulić.

Njezin suprug dodao je da im u dvorištu stoji neiskorišteni repromaterijal vrijedan 175.000 kuna. Kažu da neće odustati i da će i dalje braniti zakonsko pravo da koriste zemlju.

- Mislili smo da ćemo mirnim putem to riješiti, no očito ćemo morati sudskim. Ići ćemo s tužbom za ometanje posjeda - poručuju Paulići.

No neće posustati ni Hana-Podgorač.

- Prije natječaja posijali smo travu, skinuli smo prvi otkos i trebamo drugi. Ako predamo zemlju, izgubit ćemo taj drugi otkos trave i imat ćemo štetu. To ne možemo dopustiti - naglasio je Jerko Hodonj, član Uprave Hane-Podgorač.

Cijelom situacijom nezadovoljan je i općinski načelnik Goran Đanić.

- Cijeli postupak davanja zemljišta u zakup odrađen je prema zakonu, a OPG Paulić je čak ponudio i dvostruko veću cijenu, nego što je Hana-Podgorač dosad plaćala. Hana-Podgorač više nema nikakve veze s ovom zemljom. Prema tome, bilo bi u redu da mirno napuste zemljište kako se sukob ne bi pretvorio u fizički obračun - rekao je Đanić.

Snježana FRIDL
POSLA IMA I POLICIJA

Rješenje, kako se čini, neće doći tako skoro. Sve se strane nadaju kako se ovaj rat narušenih živaca neće pretvoriti u nešto što će imati teške posljedice, pa treba vidjeti kako će se situacija riješiti. Inače, situaciju nadzire i našička policija, koja čuva javni red i mir.

MISLILI SMO DA ĆEMO MIRNIM PUTEM TO RIJEŠITI, NO OČITO ĆEMO MORATI SUDSKIM. IĆI ĆEMO S TUŽBOM ZA OMETANJE POSJEDA - PORUČUJU PAULIĆI

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike