Regija
PČELAR MARIO FURLAN IZ PAKRACA

1.800 kg meda godišnje proda
Podravki i drugim poduzećima
Objavljeno 28. svibnja, 2013.
Počelo je vrcanje bagremove paše, slijedi lipa, šuma, livada

PAKRAC – U skrivenoj uličici Marinkovac uz šumu i gotovo na samom izlazu iz Pakraca prema Daruvaru medom se više od tridesetak godina bavi 40-godišnji Mario Furlan. Za sebe kaže da je s pčelama otkad zna za sebe, sada je umirovljenik, bivši policajac, a ovih je dana počeo vrcanje bagremove paše, tj. pravljenje meda od bagrema.

- Težak je to posao i čovjek ga mora voljeti. Pčele se prvo otresu otresačem s košnica i uzmu se okviri s medom. Okvire dovezem kući i vrcam med vrcaljkom koja radi na principu centrifugalne sile i tako izvlači med iz saća – kaže Furlan, koji ima devedeset košnica, što godišnje daju gotovo 1.800 kilograma meda, nekada više, nekad manje - ovisno o vremenu, suncu ili kiši.

I ove godine, kao i većina pčelara Pakraca i Lipika, očekuje više od 20 kilograma meda po košnici. Poslije bagrema, kreće lipov cvijet, šume, pa livade. Poneki pčelari idu i na kestenovu pašu koja je udaljena pedesetak kilometara od Pakraca (pokraj Požege) ili pak na drugu stranu prema Sisku i Petrinji.

- Svoj med nisam nikada sam ocjenjivao, ali moje pčele zimuju na medu, šećer ne preferiram. Mogu im dati samo pripravak Nozevit za crijevne pčelinje parazite prije i nakon zime (u pogači ili u sirupu), da se očiste preko zime od nagomilavanja fekalija u crijevima – objašnjava Furlan, koji svoj med uglavnom prodaje na veliko, Podravki te drugim poduzećima, a nešto i kod kuće.

Kako kaže, u pčelarstvu nema danas ne mogu, ne da mi se ili sutra ću, jer sve danas mora biti gotovo. Vrcanje traje nekoliko dana, ako nema kiše. Na tržištu cijena meda ovisi o nakupcima. Prošle se godine za kilogram plaćalo 30 kuna, a prije dvije godine samo deset kuna jer je na tržištu bilo dosta meda. Za ovu se godinu cijena još ne zna, ali Furlan pretpostavlja da će biti jeftiniji jer meda ima napretek.

- Med konzumira moja cijela obitelj, omiljeni nam je doručak med, mlijeko i kava, a šećer izbjegavamo. Član sam Pčelarske udruge Pakrac-Lipik koja često organizira i natjecanja pa se mi pčelari često i družimo – dodaje Furlan koji se pčela ne boji iako ga je i jedna ubola prije našeg razgovora.

Radi bez zaštitne mreže na glavi, iako ju je ponekad i koristio jer su pčele ponekad nervozne, pogotovo na repici jer ih, kaže, valjda iritira pelud koji ne medi.

Slobodan KADIĆ
Alergija na ubode

- Još kao dijete završio sam u bolnici od uboda jedne pčele, natekao i pošarenio jer sam bio izuzetno alergičan i roditelji su me odmah odvezli na hitnu gdje su mi jedva pronašli venu za injekciju. Kasnije sam bio znatiželjan pa sam hvatao pčele i “pikao” se da vidim što će se dogoditi. I sada me pokoja ubode, ali mi se više ništa ne dogodi – kaže Furlan, koji, osim meda, pravi i propolis, iznimno koristan za imunitet, rane, probavne smetnje.

Mario Furlan ima

90

košnica, a očekuje više od

20

kilograma meda po košnici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike