Novosti
BLOKIRANI RAČUNI 67.019 PODUZEĆA

Od početka recesije propalo je više od 20 tisuća tvrtki
Objavljeno 22. svibnja, 2013.

Vezani članci

HRVATSKA I DALJE U RECESIJI, PROGNOZE LOŠE

HNB: Državni dug raste, gospodarstvo stagnira

ŠTO DONOSI NOVA VLADINA STRATEGIJA RAZVOJA PODUZETNIŠTVA

Poduzetništvo okovano birokracijom - Kao da želite zapaliti roštilj, a vani kiša!

ZAGREB - U Hrvatskoj je od početka recesije propalo, odnosno obrisano po službenoj dužnosti i redovitoj proceduri sudova, više od 20 tisuća tvrtki, objavila je to Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih tvrtki, u novom broju svoje publikacije.

U publikaciji se također navodi da je prema podacima Visokog trgovačkog suda u ovu godinu je preneseno više od 2.700 postojećih slučajeva kojima će se pridodati novi. Navode i da je broj blokiranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, prema Fininim podacima od 31. ožujka ove godine, 67.019. U publikaciji nadalje ističu kako se dodatnom mjerom predstečajne nagodbe kojom bi se trebala pojačati financijska disciplina te olakšati naplatu potraživanja nepotrebno produljuju muke po dužnicima i vjerovnicima. Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima, naglasila je da je sadašnja vlada svjesna kako je nelikvidnost najveća prepreka reanimaciji gospodarstva.

- Uočavanje problema i želja za rješavanjem istog svakako je pozitivna, ali u ovom slučaju je upitno koliko mjere, poput predstečajne nagodbe može pomoći. Možda bi praksa uvođenja odgovornosti, odnosno stigmatizacije loših i neodgovornih poduzetnika, te u konačnici privremena zabrana obavljanja trgovačke djelatnosti i obavljanja rukovodećih poslova u tvrtkama bilo koje vrste pridonijela toj nužnoj promjeni - navela je Antičić te dodala da europsko zakonodavstvo većinom podrazumijeva materijalnu i/ili materijalnu odgovornost za pojedinačne dužnike ili odgovorne osobe unutar društava. (Z.R.)

U EU I ZATVORSKE KAZNE ZA DUŽNIKE

Većina zemalja-članica osim kaznene i materijalne odgovornosti za dužnike prakticira i zabranu određenih poslovnih aktivnosti, odnosno obnašanje upravljačkih funkcija. Primjerice, u Italiji se malverzacije u poslovanju kažnjavaju zatvorskom kaznom od tri do deset godina, uz zabranu trgovačke djelatnosti i obavljanja rukovodećih poslova u tvrtkama bilo koje vrste u trajanju deset godina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike