Novosti
HRVATSKA I DALJE U RECESIJI, PROGNOZE LOŠE

HNB: Državni dug raste, gospodarstvo stagnira
Objavljeno 11. svibnja, 2013.
Nekonkurentna industrija, nefleksibilno tržište rada te neučinkovit javni sektor - glavni problemi

Vezani članci

ZAŠTO HRVATSKA NE MOŽE SLIJEDITI TRENDOVE

Srbija izlazi iz krize, hrvatski političari traže strpljenje

MINISTAR IVAN VRDOLJAK U ĐAKOVU

Od jeseni ćemo imati zdravo gospodarstvo

ZAGREB - Početak 2013. godine obilježila je stagnacija gospodarske aktivnosti. Pritom je došlo do znatnog pada izvoza robe uz istodobno blago jačanje domaće potražnje pod utjecajem pojačane investicijske aktivnosti države, stoji u najnovijoj Informaciji o gospodarskim kretanjima Hrvatske narodne banke. U takvim uvjetima, ističu u HNB-u, administrativna stopa nezaposlenosti zadržana je na dosegnutoj visokoj razini.

– Fiskalna politika bila je izrazito ekspanzivna u prva tri i pol mjeseca, no održavanje takvog trenda u preostalom dijelu godine bit će moguće samo ako dođe do znatne revizije fiskalnih ciljeva za cijelu godinu - upozoravaju iz središnje banke. Likvidnost domaćega financijskog sustava bila je iznimno dobra, pa su i kamatne stope na novčanom tržištu ostale na razmjerno niskoj razini. Međutim, kamatne stope na kredite poduzećima i stanovništvu zadržale su se na razini s kraja prošle godine. U ožujku je ostvaren rast plasmana kreditnih institucija, no godišnje stope promjene i dalje su negativne, vele u HNB-u, podsjećajući da je, uzimajući u obzir visoku razinu likvidnosti monetarnog sustava, donesena odluka o smanjenju stope remuneracije na sredstva prekonoćnog depozita banaka kod HNB-a s 0,25 na 0 posto.

U prvom tromjesečju 2013. mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti upućuju na stagnaciju. Industrijska proizvodnja u spomenutom je razdoblju stagnirala, a za građevinske aktivnosti u siječnju i veljači zabilježen je oporavak. Nasuprot tome, promet u trgovini na malo nakon siječnja nastavio se smanjivati i u veljači.

– Ukupni je fiskalni manjak konsolidirane središnje države u razdoblju koje obuhvaća siječanj i veljaču iznosio 3,5 milijardi kuna, dok je manjak državnog proračuna od siječnja do sredine travnja 2013. iznosio oko 8,5 milijardi kuna ili 60 posto planiranog iznosa za 2013. Dug središnje države povećao se u razdoblju od siječnja do veljače 2013. za 3,9 milijardi kuna, dosegnuvši krajem veljače 179,4 milijardi kuna. Potrebna sredstva za financiranje manjka uglavnom su osigurana izdavanjem trezorskih zapisa - zaključuju u HNB-u.

“Hrvatska je i dalje u recesiji, uz negativnu stopu rasta od oko dva posto u 2012. (usprkos blagom rastu u trećem tromjesečju) i slabim izgledima za značajan oporavak u 2013.”, konstatirala je jučer i Europska banka za obnovu i razvoj. “Gospodarstvo i dalje pritišću dugotrajni problemi nekonkurentne industrije, nefleksibilnog tržišta rada te velikog i neučinkovitog javnog sektora. Zemlja bi ipak mogla dobiti poticaj od pristupa Europskoj uniji u srpnju 2013.”, dodaju u EBRD-u.

Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ
EBRD SNIZIO PROGNOZE RASTA

Europska banka za obnovu i razvoj promijenila je prognozu za hrvatsko gospodarstvo i sada očekuje njegov pad u ovoj godini, a snizila je i prognoze rasta za cijelu regiju u kojoj posluje zbog snažnog usporavanja najvećih gospodarstava, ponajprije onog ruskog. Banka predviđa pad aktivnosti hrvatskog gospodarstva u 2013. za 0,3 posto, suprotno siječanjskim prognozama, u kojima je predviđala njegov rast od 0,8 posto. Povratak rastu odgodila je za 2014., kada bi hrvatsko gospodarstvo trebalo porasti po stopi od 1,9 posto.

355.598 nezaposlenih

Na kraju travnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 355.598 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 3,5 posto ili za 12.960 osoba manje, ali je na godišnjoj razini broj nezaposlenih još uvijek veći, i to za 9,8 posto ili za 31.876 osoba. Travanj je drugi mjesec zaredom u kojem se bilježi smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. To je uobičajeno zbog odlaska dijela nezaposlenih na sezonske poslove na Jadran. U zapošljavanju su predvodili Splitsko-dalmatinska županija (2.963 osobe), Grad Zagreb (2.090 osoba), Istarska (1.879 osoba), Osječko-baranjska (1.799 osoba) i Primorsko-goranska županija (1.709 osoba). Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13,5 posto), a slijede Grad Zagreb (13,1 posto) i Osječko-baranjska županija (10,6 posto), dok je najmanji u Ličko-senjskoj županiji (1 posto).(E.S.)

POVRATAK RASTU

EBRD JE ODGODILA ZA 2014.

Možda ste propustili...

HRVATSKA PRI VRHU EUROPSKE UNIJE

U ožujku veći promet u maloprodaji

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina

Najčitanije iz rubrike