Osijek
NA NATJEČAJU POTUKLI KONKURENCIJU

Osječke tvrtke Rencon i Zavod za urbanizam rade prugu u Zagrebu
Objavljeno 8. svibnja, 2013.

Osječka projektantska kuća Rencon, specijalizirana za niskogradnju, dobila je posao projektiranja tramvajske pruge u Zagrebu, u Sarajevskoj ulici. Iako je to tek jedan od poslova koje ta tvrtka radi izvan Osijeka (pa i Hrvatske), ovaj je projektni zadatak nešto slađi, jer su brojni izravni konkurenti na ovaj posao, poglavito iz Zagreba, pokušali osporiti reference Rencona. Ali budući da su oni projektirali tramvajske trase u Divaltovoj i Vinkovačkoj ulici, a sada im je povjeren i projektni zadatak za prugu u Višnjevcu, prigovorima ipak nije bilo mjesta.

- Kako je ovdje riječ i o rekonstrukciji kompletne cestovne prometnice, zagrebačka Hidroelektra nositelj je projekta, mi smo zaduženi za trasu tramvaja, a u tu priču, budući da mi nismo specijalisti za naponske instalacije, uključili smo i naš Zavod za urbanizam i stanogradnju - kaže Josip Bošnjak, direktor Rencona.

Pred projektantima, posebice Denisom Šimenićem, sada je zadatak isprojektirati trasu u dužini od 2,2 kilometra. Bit će to tipična avenijska ulica u kojoj je predviđeno da dvotračna pruga prolazi sredinom ulice.

- Riječ je o iznimno važnoj prometnici, na potezu od Avenije Dubrovnik do ranžirnog kolodvora, odnosno čvora za izlaz na autocestu Zagreb - Sisak - precizirat će Šimenić. Posao projektiranja traje od tri do šest mjeseci, a u Renconu su ga ozbiljno shvatili, jer im je to ulaznica i za buduće natječaje u Zagrebu u kojemu su, što zbog njegove veličine, što zbog značenja glavnog grada, ipak češći i opsežniji infrastrukturni radovi. D. Kuštro

Najčitanije iz rubrike