Novosti
HUMANI RODITELJI

Donirani organi djevojke preminule nakon nesreće
Objavljeno 29. travnja, 2013.
Nastavlja se liječenje teško ozlijeđenih Anamarije i Margarete

Vezani članci

VOZAČU BMW-A JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Ozlijeđene djevojke i dalje u teškom stanju

Jedna od triju djevojaka teško ozlijeđenih u prometnoj nesreći koju je u četvrtak navečer u slavonskobrodskoj Cankarevoj ulici prouzročio 20-godišnji Deni Župan za upravljačem BMW-a, preminula je u nedjelju navečer u slavonskobrodskoj bolnici.

Unatoč iznimnim naporima liječnika, 15-godišnja Ivona Srećković iz Magić Male izgubila je bitku za život, a ta je vijest donijela težak udarac svima koji su se nadali poboljšanju njezina stanja. No, unatoč neizmjernoj tuzi, njezini roditelji smogli su snage i pokazali više nego veliko humano srce te pristali na transplantaciju organa njihove kćeri, što bi moglo spasiti druge živote.

- Nakon što je potvrđena moždana smrt, roditelji su pokazali iznimno veliku humanost i nesebičnost. Uz njihov je pristanak učinjena višeorganska eksplantacija - kazala je šefica Odjela reanimacije i intenzivnog liječenja brodske Opće bolnice Jasminka Kopić.

Na istom odjelu su i druge dvije teško ozlijeđene srednjoškolke, Anamarija i Margareta, a dr. Kopić kaže kako se nastavlja njihovo liječenje.

U Srednjoj školi “Matija Antun Reljković” koju su djevojke pohađale, jučer su vladali muk, šok i nevjerica... Ravnatelj Vlado Prskalo kaže kako stručni radnici škole pedagozi, psiholozi, pokušavaju razgovorom s učenicima stabilizirati stanje.

- Uključit ćemo i stručnjake iz bolnice kako bi nam pomogli da se ta situacija preživi - kaže Prskalo dodajući da su u blizini Poljoprivredne škole tri srednje i jedna osnovna škola, pa ulicom prolazi više od tri tisuće djece i mladih. Prskalo kaže kako je u više navrata upozoravao policiju i i Grad na potrebu posebne regulacije prometa. “Nakon ove tragedije, ponovo će tražiti rješenje.”

Vozač Deni Župan od četvrtka je navečer u istražnom zatvoru, zbog opasnosti od ponavljanja djela. Vozio je BMW kojim kao mladi vozač nije smio upravljati. Na pješačkoj je stazi pokosio tri djevojke dvjestotinjak metara od škole.

Marija RADOŠEVIĆ
Do osam godina zatvora

S obzirom na to da je Deni Župan mlađi punoljetnik, istraga o nesreći je sa Županijskog prebačena na Općinsko državno odvjetništvo. Kako je jedna od žrtava nesreće preminula, moguća kazna je od jedne do osam godina zatvora.

VODEĆI U DARIVANJU ORGANA

Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu prema broju darivatelja organa te transplantaciji bubrega i jetre. Primjerice, u prvih devet mjeseci prošle godine bilo je 90 darivatelja organa te je transplantirano 127 bubrega, 29 srca, 68 jetara i četiri kombinirane transplantacije gušterača-bubreg i jedna jetra-bubreg. Jedno od pravila prilikom donacije organa je da osobe donatori, odnosno njihove obitelj, ne znaju kod koga završe organi i da osobe koje dobiju nove organe ne znaju tko je donor.

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike