Novosti
ISTARSKI VINARI NE ŽELE SE PREDATI

Za Bruxelles i Ljubljanu, istarski i hrvatski Teran više ne postoji!
Objavljeno 25. travnja, 2013.

Vezani članci

JOŠ UVIJEK BEZ ZAŠTITE ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA

Prijeti li slavonskom kulenu sudbina Terana i Prošeka?

Ovih dana svjedoci smo trilera koji se tiče jednog od ponajboljih istarskih i hrvatskih vina, terana. Samo nekoliko tjedana prije ulaska u Europsku uniju istarski i dalmatinski vinari, ali i hrvatska javnost, saznali su da se od 1. srpnja više neće smjeti prodavati naša tradicijska vina poput terana ili prošeka.

Da je stvar više nego ozbiljna, svjedoči i obraćanje javnosti glasnogovornika Europskog povjerenstva Rogera Waitea, koji je potvrdio glasine da će hrvatsko vino teran biti zabranjeno ne samo na tržištu EU nego i u samoj Hrvatskoj, u kojoj se proizvodi bar dvjesto godina. Razlog je toj zabrani činjenica da su Slovenci 2008. godine registrirali teran kao svoje vino, čime su Hrvati potpuno isključeni. Očaj u Hrvatskoj bio je veći nakon što je glasnogovornik Waite s visoka rekao da u trenutku slovenske registracije terana nije bilo prigovora s hrvatske strane niti je to pitanje pokriveno hrvatskim pristupnim ugovorom. Drugim riječima, iz Bruxellesa nam je poručeno: Ili svoje stoljetne nasade terana uništite bagerima o vlastitom trošku, ili će u pohode hrvatskim vinogradarima doći teška mehanizacija iz EU!

Naravno, hrvatski pregovarači u Bruxellesu, a predvodio ih je Miroslav Božić, debelo su podbacili, baš kao i tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je, da stvar bude gora, i nekakav vinar. Ipak, najveću korist od svega izvukli su vinari iz zaleđa slovenskog dijela Savudrijske vale tako što su eliminirali konkurenciju. “Duboko smo uvjereni da smo tu bitku s Hrvatima sigurno dobili”, rekao je za HTV-ov Dnevnik Boris Lisjak, predsjednik udruge proizvođača kraškog terana. Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je, podjednako trijumfalistički, odbacio mogućnost da o podjeli “suvereniteta” nad zajedničkim teranom pregovara sa svojim hrvatskim kolegom Tihomirom Jakovinom. “To je šporka politika”, rekao je za Glas Slavonije cijenjeni istarski vinar Franc Arman, čiji je teran barrique iz 2007. prije dvije godine osvojio srebrnu medalju na najuglednijem svjetskom natjecanju vina - Decanteru u Londonu.

Istarski vinogradari i vinari, okupljeni u udruzi Vinistra, ne misle posustati, spremni su za dugu i iscrpljujuću pravnu bitku s birokracijom iz Bruxellesa. Spominje se i Europski sud u Luxembourgu. “Nećemo odustati od proizvodnje. Mogu nam uzeti ime (našeg vina), ali nam ne mogu uzeti naše lokacije, ni ponos istarski i hrvatski”, rekao je Franc Arman. D.Celing

TERAN, terrano, REFOSCO, REFOŠK

Teran je opojno i jako istarsko vino izrazito crvene boje, s jakim taninima, osebujne arome i karakteristične oporosti, koje se proizvodi od istoimene sorte grožđa. Mnogi enolozi lozu terana smatraju dijelom obitelji refosco iz susjedne Italije. Slovenci ga zovu i refošk. U Istri se proizvodi bar od 1825., kada ga je opisao kanonik i agronom iz Barbana Pietro Stankovich. Sada bi trebao nestati s lica zemlje ili promijeniti ime samo zato što su to poželjeli neki zlobni vinari iz susjedne Slovenije. “Jedino je rješenje da se nagodimo sa Slovencima, niti smo mi njima konkurencija, niti oni nama, jer terana na obje strane imao jako malo”, smatra naš ugledni enolog Slobodan Čapin.

1825.

teran se proizvodi u Istri bar od spomenute godine kada ga je opisao kanonik i agronom iz Barbana Pietro Stankovich

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

Najčitanije iz rubrike