Novosti
JOŠ UVIJEK BEZ ZAŠTITE ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA

Prijeti li slavonskom kulenu sudbina Terana i Prošeka?
Objavljeno 26. travnja, 2013.
Europsku razinu zaštite ima samo jedan hrvatski proizvod - istarski pršut

Vezani članci

ISTARSKI VINARI NE ŽELE SE PREDATI

Za Bruxelles i Ljubljanu, istarski i hrvatski Teran više ne postoji!

OSIJEK - Dok se i dalje vodi rovovska bitka mogu li hrvatski prošek i teran od 1. srpnja nositi svoje nazive i pod sadašnjim se imenom prodavati na tržištu Europske unije, kojemu će, naravno, pripadati i hrvatsko, posvema sigurno mnogo je važnija činjenica da Hrvatska u Europsku uniju ulazi sa samo 13 zaštićenih autohtonih poljoprivrednih proizvoda na nacionalnoj razini, dakle ne i na razini EU. Svi su ti proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla, a među njima su tri vrste pršuta (krčki, dalmatinski i drniški), poljički soparnik, meso zagorskog purana, lički krumpir, baranjski kulen i virovitička paprika. Nažalost, ne i slavonski kulen i brojni drugi proizvodi s područja istočne Hrvatske koji to nedvojbeno zaslužuju.

Naime, već osam godina udruga Slavonski domaći kulen-kulin, kao nositelj projekta, radi na nacionalnoj i europskoj zaštiti slavonskog kulena, a sav je posao gotovo i završen, osim što EU osporava pravo da slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji, kako se to s naše strane inzistira.

Korist od zaštite podrijetla

A da je stanje sa zaštitom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda još i teže, potvrđuje činjenica da je naša zemlja do sada na razini Europske unije zaštitila samo jedan jedini poljoprivredno-prehrambeni proizvod - istarski pršut. A to i stoga što je u pregovorima o pravima i obvezama Hrvatske nakon ulaska u EU dogovoreno da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja, znači, najkasnije do početka srpnja 2014., moramo registrirati i zaštititi poljoprivredne i prehrambene proizvode već registrirane i zaštićene na nacionalnoj razini oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda.

Vlada je stoga Saboru u hitnu proceduru poslala prijedlog zakona, koji je konačno u cijelosti usklađen s normativima koji vrijede na zajedničkom tržištu Unije, i o njemu je na prošlom saborskom zasjedanju počela rasprava. Zahtjeve za neku od tri spomenute oznake zaštite u pravilu podnose skupine proizvođača, a pojedinac ju može tražiti iznimno, samo ako proizvodi veće količine. Tko izbori oznaku na nacionalnoj razini - europsku može tražiti isključivo posredovanjem Ministarstva poljoprivrede.

Od zaštite poljoprivrednih proizvoda na razini EU njihovi će proizvođači imati velike koristi. Povećat će se njihova prepoznatljivost na tom tržištu, a time se neizravno ostvaruje i jedan od primarnih ciljeva nacionalnog agrara - bolja konkurentnost domaće proizvodnje, ali i veći prihod proizvođača. Hrvatska se s europskim proizvođačima hrane ne može nadmetati u količinama, već upravo s takvim proizvodima, koji su sve traženiji i na domaćem i na tržištu EU. Povećana proizvodnja zaštićenih proizvoda u konačnici pozitivan trag može ostaviti i u obliku prestanka iseljavanja i zadržavanja stanovništva u ruralnim prostorima. Proizvođači koji izbore europsku oznaku zaštićenosti iz zajedničke blagajne EU moći će povući i novac za marketinške aktivnosti.

Zaboravljen slavonski med

Među 13 hrvatskih proizvoda koji su na nacionalnoj razini dobili oznaku zemljopisnog podrijetla samo su dva autohotona prehrambena proizvoda s područja Slavonije i Baranje - baranjski kulen i virovitička paprika. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek, razočaran je što to za rukom nije pošlo i slavonskom kulenu, budući da on već sada uživa visok rejting na prostoru regije i Europe a to je i proizvod na čijoj je tehnologije izrade i marketingu osječka Komora najviše radila. Pritom izražava i žaljenje što oznaku zemljopisnog podrijetla nije dobio i slavonski bagremov med, koji je zasigurno jedan od najboljih takvih medova na prostoru Europe zbog klimatskih, ekoloških i pedoloških razloga, a njegova je kvaliteta potvrđena i na organiziranim ocjenjivanja kakvoće medova. Smatra da se preko Hrvatskog pčelarskog saveza pogrešno krenulo u zaštitu zemljopisnog podrijetla za “hrvatski med”, što je, očito, preširok pojam. Njegova je opća ocjena da se na zaštiti ovdašnjih autohtonih proizvoda do sada premalo radilo te se taj proces u idućem razdoblju mora intenzivirati, to više što imamo brojne proizvode koji nepobitno imaju mjesto na EU tržištu.

Nikola VUKADINOVIĆ
Prednjači Italija

Stare članice EU prednjače na globalnoj sceni sa zaštitom proizvoda. Oznakom izvornosti zaštićena su 744 naziva, a 16 tradicionalnog ugleda. Najviše zaštićenih naziva imaju Italija (158), Francuska (154) te Španjolska i Portugal (104), Grčka (84) i Njemačka (67). Od novih članica Češka ima šest, Slovenija jedan, a ostale još uvijek nisu na razini EU zaštitile ni jedan prehrambeni proizvod.

Odzvonilo domaćem rumu, brandyju, marmeladi...

Za nedavnog boravka u Slavoniji direktorica Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića (GIUPP) Jasna Čačić kazala je da će u Hrvatskoj proizvedeni rum i brandy po sadašnjim tehnologijama morati promijeniti ime ili tehnologiju proizvodnje. Na promjenu imena, saznajemo, odlučili su se u Dalmacijavinu i u Badelu 1862, koji s proizvodima Badel Prima brandy i Badel Domaći rum drže 80 posto tržišta. Nova imena Badel još drži tajnim. No Čačić ističe da je u pregovorima s EU, u segmentu vezanom uz jaka alkoholna pića, hrvatski pregovarački tim izborio zaštićene zemljopisne oznake za hrvatsku travaricu, hrvatsku lozu, hrvatsku staru šljivovicu, slavonsku šljivovicu te zadarski maraskino i pelinkovac. Tako će na zajedničkom tržištu EU pravo na proizvodnju i trženje tih pića imati samo hrvatski proizvođači. “Izborili smo brend, a na proizvođačima je da se nametnu i osvoje tržište”, kaže ona i dodaje da je Hrvatska za jaka pića postigla više nego sve pristupnice iz posljednja dva kruga proširenja EU.

Ime će morati mijenjati i neke hrvatske marmelade, s obzirom na to da su, prema regulativi EU, marmelade samo proizvodi dobiveni od citrusa. Marmelade koje nisu proizvedene od citrusnog voća preimenovat će se u džemove. U orahovačkom Eurovoću ističu da to još nisu učinili, “s obzirom na to da taj svoj proizvod uglavnom prodaju velikim kupcima a njegove zalihe na skladištu su minorne”.

Sudbina terana i za kontinentalna vina?

Velik dio svojih vina hrvatski kontinentalni vinari proizvode iz sorti grožđa inozemnog podrijetla, poput rajnskog rizlinga, zweigelta, merlota, cabernet sauvignona, chardonaya i drugih, očito zaštićenih u zemljama njihova podrijetla. Hoće li oni nakon 1. srpnja moći plasirati svoja takva vina pod dosadašnjim nazivima, odnosno etiketama, od njih nismo mogli dobiti precizan odgovor. Hoće li i oni doživjeti sudbinu prošeka i terana?

Virovitička paprika čekala 7 godina

Na oznaku zemljopisnog podrijetla Udruga proizvođača povrća Virovitičko-podravske županije, koja je pokrenula projekt, čekala je punih sedam godina. Virovitička paprika imat će oznaku na proizvodima koji bi u budućnosti bili proizvedeni, prerađeni i pakirani na području Virovitičko-podravske županije, što će ujedno otvoriti i mogućnost i potrebu ulaganja u proizvodne i prerađivačke pogone paprike u virovitičkom području, a time i gospodarski napredak.

Možda ste propustili...