Regija
RIJEŠENA SUDBINA KULTURNE BAŠTINE

“Ćiro” i službeno postao vlasništvo Belog Manastira
Objavljeno 25. travnja, 2013.

BELI MANASTIR - Stečajna upraviteljica tvrtke GP&Partners Živka Posavac i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš (na snimci) potpisali su jučer darovni ugovor kojim u gradsko vlasništvo prelazi legendarni “ćiro”, u Hrvatskoj jedan od posljednjih primjeraka željezničkih kompozicija koje su prometovale uskotračnom željeznicom. “Ćiro”, koji se sastoji od lokomotive i triju vagona, te jedna lokomotiva, ušli su u stečajnu masu GP&Partnersa, a Odbor vjerovnika jednoglasno je odlučio o darovnici gradu Belom Manastiru. “Mislim da je to najpravednija odluka unatoč pismima namjere koje sam primila”, istaknula je Posavac, dodavši kako će ovih dana biti određen i stupanj kulturne baštine, čime će se gradu nametnuti i obveza čuvanja i održavanja.

Doboš je, pak, zahvaljujući na vrijednom daru, naglasio kako će grad učiniti sve kako bi “ćiru” zbrinuo na najbolji mogući način, a dogradonačelnik Živko Jalšovec naglasio je kako bi kompoziciju trebalo upotrijebiti u turističke svrhe. “Ne bi bilo dobro da završi kao običan spomenik. Na neki način mora živjeti, kroz održavanje prikladnih radionica i slično”, dodao je.

Točne lokacije “ćire” i lokomotive još uvijek nisu određene, a prijedlozi su da lokomotiva bude postavljena u parku kod Željezničkog kolodvora, a “ćiro” u okolici Šećeranskog jezera.(I.G.)

Možda ste propustili...

POKAZNA VJEŽBA SUSTAVA CIIVILNE ZAŠTITE „DESIČEVO 2020.“

Nestala ozlijeđena osoba uspješno je pronađena i zbrinuta

KORONA ‘’PROBILA’’ U DJEČJI VRTIĆ PINOKIO

Četiri odgojiteljice pozitivne, vrtić zatvoren

DENIS OSTROŠIĆ I BOJAN PLANTAK:

Ponašajmo se odgovorno prema sebi i drugima!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTAO VLASNIK IZVORA KOJI JE KRIJEPIO BISKUPA

Kupio ‘Strossmayerovu šumu’

2

SINIŠA ĐURIĆ O VODOTORNJU:

Natječaj za vodiče bio je farsa, ishod unaprijed poznat

3

GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta