Regija
VATROGASTVO U BARANJI

Baranjske općine ne žele
plaćati profi-vatrogasce
Objavljeno 23. travnja, 2013.
Samo predstavnici dviju općina došli na razgovor

BELI MANASTIR - Samo predstavnici općina Čeminac i Kneževi Vinogradi (predstavnik Petlovca se ispričao), nadležni inspektor protupožarne zaštite te organizatori iz grada Belog Manastira nazočili su koordinaciji baranjskih načelnika na kojoj se trebalo raspravljati o problemima (ne)financiranja jedine baranjske profesionalne vatrogasne postrojbe i novom ustroju vatrogastva. Samo trebalo, budući da od kvoruma nije bilo ni ''k''.

- Načelnike očito ne zanima vatrogastvo i opasnosti od požara - moglo se čuti od ono malo sudionika sastanka koji, zapravo, nije ni održan. Sve je ostalo na dogovoru kako će se naći nakon izbora, u istom ili drugačijem sastavu, vatrogascima je svejedno. Za to je razdoblje i nadležni inspektor prolongirao svoje daljnje postupke, drugim riječima, možebitno pisanje kazni ''šefovima'' jedinica lokalne samouprave koji pitanje vatrogastva shvaćaju - lako ćemo.

- Javna profesionalna vatrogasna postrojba odlazi na požare i tehničke intervencije diljem Baranje, pa od jedinica lokalne samouprave očekujemo i financiranje našeg rada, što neke ne čine - žale se belomanastirski vatrogasci, naglašavajući kako su najsporniji postupci općina Draž i Jagodnjak, koje za postrojbu ne izdvajaju ništa ili gotovo ništa. Unatoč tome što kriza sve više uzima maha, čini im se da 46.000 kuna godišnje ni za ''najtanji'' općinski proračun nije stavka koja se ne bi mogla izdvojiti.

- Na svu sreću, još uvijek smo djelotvorni i na intervencije stižemo u kratkim rokovima. No, prošle godine, primjerice, nismo kupili ništa od opreme - tvrde vatrogasci, ističući kako su se ''ponovili'' samo rabljenim autoljestvama, ali iz vlastitog proračuna. Ne slažu se, dodaju, ni s obrazloženjem pojedinih načelnika kako je dovoljno što financiraju mjesne DVD-ove.

- Ne želimo osporiti obučenost članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali čitav je niz intervencija na kojima bez Javne profesionalne vatrogasne postrojbe ne mogu sudjelovati - naglašavaju.

Ivica GETTO
Gradonačelnik može zabraniti intervencije izvan grada

Ništa manje važnije od financiranja nije ni pitanje novog ustroja. Prijedlog VZ Baranje je proširenje JPVP-a na cijelu Baranju. U tom bi slučaju osnivački portfelj bio proširen (sada je osnivač samo Grad Beli Manastir), postrojba bi dobila više ljudi, ali i više novca iz državnog proračuna. U neobranom se grožđu, na neki način, našao i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš koji zbog svoje funkcije preuzima odgovornost baranjske vatrogasne zaštite. ''Očito problem ustroja nije dovoljno shvaćen. Iako je JPVP-u osnivač Grad, profesionalni vatrogasci na intervencije odlaze diljem Baranje. Nešto se pod hitno mora dogoditi'' tvrdi Doboš, pozivajući se na primjer gradonačelnika Daruvara koji je zabranio profi-vatrogascima gašenje požara izvan gradskih granica. Nakon toga čelnici okolnih općina sami su dolazili na dogovor oko novog ustroja.

46.000

kuna godišnje trebala bi plaćati svaka općina

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike